Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене

Извличане на алкохола от тинктура

<< < (2/13) > >>

Аtos:
EDM electronics, както казват останалите, не ти трябва нагряване!
За изпарението на алкохола стигат около 40 градуса и по-голяма допирна площ. Една тава на слънце за 3-4 часа решава проблема.

EDM electronics:
Благодаря за предложенията, колеги, хитро, наистина.  ;)
И аз си мислих нещо такова, но не бях сигурен. Да, ако се загрява до 40 гр. тинктурата, няма да се повредят ферментите на билката, но това ще ускори изпарението. А за проточност и по-добър контакт с въздуха мога да ползвам малка ел. помпичка.

През зимата си купувам една немска билка-сироп ехинацея концентрат, от нея научих, че е направена така и споменават някаква "технология" за извличане на спирта, за да се използва билката от деца и да не пречи на шофирането. Тогава ми прозвуча нещо сложно, а то вероятно е това, което казвате...тая сложна технология...
Знаех си, че ще получа добър отговор от консилиума на Мазето.нет  ;)
Ще пробвам и ще докладвам.  :) - искам да направя един крем от прополис, да видим дали ще се получи.

fantom4e:
Единствено изпарение, като трябва да се има предвид че има алкохоли които се изпаряват и при по ниски температури, 30-40°С

Коев:
Аз бих пробвал чрез създаване на постоянно подналягане(вакуум) на въздуха в съда с разтвора, чрез някакво вентилаторче, или вакуум-помпа за по- големи количества.
Знаем, че при понижаване на атмосферното налягане над течности, се ускорява тяхното изпаряване и точката на кипене също е при по- ниска температура.

PyroVeso:
EDM, както Коев казва - вакуум. Макар че за упражнението ти е нужна малко лабораторна стъклария и джаджи. Най-важната от които е т,нар. "вакуумна помпа" - представлява една Т-образна тръбичка, която се завърта като продължение на чучура на чешмата. Вътре има сопло на Лавал - изтъняване на тръбата, през което водата преминава с огромна скорост и увлича околния въздух в тръбичката, който пък е свързан към Т-тката. Оттам - подсилен гумен маркуч и стъклена облодънна колба за вакуумно изпарение със специална затварачка и тръбичка отгоре. Автоматизираните дори се въртят постоянно, като до половината са потопени във водна баня, на която температурата може да се регулира чрез термостат.
Харчи доста вода. Но за половин час едва ли ще изпаткаш повече от кубик. За това време обаче тинктурата ще е кипнала и ще се е изпарила, а след нея и водата (ако има) до сухо, и то при стайна температура...

Аз така си дестилирам 100%-ната азотна киселина за подривни дейности. Само дето имам един междинен съд с охлаждане за събиране и кондензация на парите ѝ. (Ти там можеш да си събираш алкохола, ако ти трябва). Вика му се "вакуум-дестилация".

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия