Прави се чрез изпарение и под вакуум с разбъркване. Тогава температурата на изпарение на спирта спада много и се запазва виталността на екстрактите. Спирта се кондензира и се ползва пак. Има водни вакуум помпи за 10 лева, те стават или тръба на Бернули.
Поздрави!
Колега, ще те помоля да обясниш така, че да те разбере и човек, който си няма никаква представа от идеята ти.
Аз имам микро водни помпи, но идея си нямам и нищо не разбрах от поста ти, как с тях ще изпаря алкохола, и как ще го концентрирам някъде другаде, та да го ползвам отново?
Тая тръба на Бернули ми изглежда на пулверизатор, не ми е ясно как аджеба тая мъгла ще разпръсне само алкохола, а основното вещество няма да се увлече и то, въобще тъмна Индия?
Аз мисля да направя изпарителя по следния начин, просто, просто:
Една картонена кутия под формата на квадратна тръба, вътре в нея поставен съд-чиния с тинктурата, от единия край на тръбата поставен вентилатор, като тия от компютрите, да духа лекинко, а от другия край поставен нагревател, да нагрява лекинко, така че, температурата на въздушния поток да не е повече от 35-37 гр., т.е. колкото на човешкото тяло.
Предполагам спирта ще се изпари и ще остане само малко вода със сгъстено активно вещество-извлек.
Ако някой има по-добри идеи, да казва...