... Няма проблем банка да оценява, тя има всякакви специалисти, плаща им и те и свършват работата по оценката при това добре...
Първо да се разберем за централната банка ли говорим, или за търговските банки. И двете нямат такива специалисти, но въпроса е че централната банка има съвсем различна функция. Тя не дава заеми, тя не оценява.
... Също ще се включат специалисти на които нищо не е платено и никой няма да им плати, те ще го направят с цел да популяризират способностите си да оценяват, за имидж - име.
Това ми звучи точно като социологическите проучвания, дето социологическите агенции ги правят за собствена сметка... начи събрали са се едни хора и ще се трудят без пари само за да докажат колко добре се трудят? Айде моля ти се... Все едно мен да ме поканят като специалист който да даде заключение на коя фирма горелките са по-ефективни... ние сме официален сервиз на определена марка, но ще дадем съвсем безпристрастно заключение, никой не трябва да се съмнява
За бълбукаторите толкова си наясно, може да струва жълти стотинки - прави ННО и чисти твърдите части по добре от DPF в самия дизелов двигател. Съответно той няма да се пълни със сажди. Като продадеш Пежото новия му собственик първо ще бъде коминочистач. Знам ги тези двигатели, като го отвориш проходното сечение на отворите в колектора е намаляло наполовина и ще пуши тогава много защото няма да пълни въздух да изгаря горивото.
Да, затова в момента ми харчи 3.5/100. Задръстено е дотолкова, че пръст не можеш да пъхнеш в колекторите...
Пак ти казвам - липсват ти основни теоретични познания за работа на двигателя и за това защо се получават саждите, както и каква е функцията на ДПФ филтъра. Дизеловия двигател произвежда сажди само в определени моменти, ролята на ДПФ-а е да хване саждите от тези преходни режими и да ги изгори в следващия момент, в който двигателя вече не прави сажди. Той е един вид буфер, не е като катализатора на бензиновия автомобил, който работи постоянно. Затова и ДПФ-а страда при коли, които се карат предимно в града.
Ти с'я ми обясняваш, че цялата светована автомбилна индустрия се занимава да прави системи за добавяне на Еолис в горивото, за впръскване на АдБлу в изгорелите газове и какви ли още не дивотии само и само да прибере едни пари от хората и да направи автомбила чуплив? Вместо да сложи едим бълбукатор серийно още на конвейра и да утепа конкурентите. И това го правят и на изток, и на Запад, вече половин век? Пак ти казвам - филма в който си се вкарал му издиша сценария...
juliang, добре показвате динамиката но сега се замислете върху това което пишете: "правините договори за изкупуване на тяхната енергия". Замислетете се това на каква не-пазарна основа са сключени тези договори, понеже виждате ли "пазара" като дума няма никакъв смисъл когато не-пазарни фактори, като политически решения и основно субсидии, го изкривяват многократно. Тоест, това не са пазрно продиктувани договори, а технически (държавно) административно наложени. Замислете се връху това.
Това е един голям проблем пред политическите партии, които се хващат да управляват една държава. Работата на дъжавата е да изработи правила по които да работи даден отрасъл. Разбирам какво искаш да кажеш и съм съгласен - трябва единствено пазара да определя начина по който да функционира един отрасъл. Но това на практика е невъзможно. Ако всичко се остави на самотек, ще има олио по 10 лева литъра, ток по 3 лева киловатчаса, заплати по 100 лева на месец, лихви по кредитите от 100% годишно...
Спираме субсидиите за земеделците. Кой луд ще сади жито, можеш ли да ми кажеш? И к'во ще ядем след 2 години?
Да, нещата са куци, батака е огромен. Навсякъде. Дъжавата не работи никак. Утре ще осъмнем с Възраждане като първа политическа сила, която ще се коалира с Меч и Величие, които ще отрекат от ЕС и НАТО, ще отсвирим Зелената сделка, ще си палнем всички ТЕЦ-ове и ония с фотоволтаиците ще го духат. Ще махнем и акциза за бензина и литра ще е 1.60. Ще разкарат всички тия евро и еко категории на автомобилите. И ще настане един прекрасен живот... вярваш ли? Смяташ ли че има значение кой управлява държавата, в кой икономически или военен блок сме?
Какво е твоето предложение? Да отсвирим всичко и да почнем да правим реактори на разтопени соли? Та ние една турбина не можем да направим... какво "да направим", не можем дори да я ремонтираме... И нека да ги правим на пазарен принцип - нали това е идеята? Да се намерят български инвеститори и производители, дет да финансират, проектират и дори да изработят този реактор - стига сме внасяли всичко.
Но се замислете, при положение че дрържавата е лош стопанин (по скоро държавната бюрокрация) защо си мислите че създава "добри" бизнес условия за нещо което изобщо (даже и) не стопанинсва ...
Държавата трябва да създава правила и най-вече да следи за тяхното спазване. Не й е работа да стопанисва каквото и да било. И тия правила не винаги са най-добрите за всички. Никой не му харесва вдигането на данъците примерно, но е необходимо. Никой не му харесват глобите за превишена скорост по пътищата, но и това е небходимо.
... Тоест САЩ в момента ( и в седващите години ) са по-социална (комунална,комунистическа) страна...
Не бъркай социална със социалистическа и комунистическа. Но тия разговори не са за тук.