Юлияне тази идея поне за Българската действителност ми се струва много много ялова.
25 градуса. И после термопомпа която харчи ток. Само да ти обърна внимание на факта, че температурата на подпочвените води в София както и в по голямата част от България е 13 градуса. И е напълно безплатна. Значи за някакви си 12 градуса в повече ще трябва да плащаш подгряване на вода от топлофикация. Тока за термопомпата не го турям в сметката щот той се плаща и в двата случая. Цялото това нещо просто няма как топлофикация да ти го продаде по евтино от сега въпреки, че за тях може и по евтино да излезе. Някак си прилича ми на това комшията ми да купува за 50 ст. от енергото ток който аз съм продал пак на енергото за 5-6 стотинки. А ни дели една телена мрежа.
Ще се съглася, че БГ тая идея може да чака векове за да се реализира. Но както отбелязваш термопомпата е способна да изкара топло от източници, които сега просто не им обръщаме внимание. Явно сме си насмогнали на харчовете.
Ок, да не е целогодишно, но в летните месеци един голям МОЛ с топлото де го изхвърля в атмосферата от климатиците може да осигури топлата вода за къпане на половин квартал... а МОЛ-а може със средствата дет е получил за затопляне на тая топла вода да си намали сметките за климатизация на помещенията.
Но опираме до монополи и до пълна незаинтересованост и от двете страни. Топлофикация така или иначе си прибира парите за топлата вода, МОЛ-а си прибира парите от наемателите за климатизиране на помещенията... и няма земна сила дет да ги накара да се кооперират.
Ще се съгласиш и с това, че по този начин се отваря ниша за съхранение на доста големи количества топлина... стига да намериш достатъчно голяма пещера
И дори и през зимата ако има някакво слънчево греене с хибридни панели хем ще произвеждаш ток, хем ще топлиш вода, която ако я съхраняваш при 25-30 градуса в дупка в земята няма да си много на загуба...
Да, статията е пълна с неточности... с тая малка разлика в температурите диаметрите на тръбите няма да са по-малки, а бая по-големи, защото ще ти трябва по-голям дебит.