... забележете бензинови пари, а не бензинови капки, да не говоря че на баба лада направо тече течно гориво се стича по стените на карбуратора и отива в ДВГ така просто се хаби горивото, след като и децата знаят, че бензина не гори, само бензиновите пари горят.
Ми тогава пробвай да минеш 100 километра с литър ПРОПАН-БУТАН - той постъпва газообразен в двигателя, така че няма нужда от разпрашване. Калоричността му дори превишава тази на нафтата. Или на метан - там калоричността му е малко по-ниска, но ако постигнеш разход от кило на 100 км ще бъдеш позлатен от всички таксидижии в Бг...
Но пробвайки с учудване ще установиш, че след определено ниво на обедняване на сместа тя просто отказва да се запалва. И тази граница е много близо до магическото стохиметрично съотношение. Ако идеалната пропорция е 1:14, то ще можеш да я палиш някъде до ... до 1:18-1:20, нататък просто не гори.
Повярвай ми, не ми се случва рядко да влизам с цигара по котелни помещения. Ако сместа се запалваше при произволни съотношения отдавна да съм "дал фира"...
И това стехиометрично отношение дето го споменава juliang, изобщо не е вярно, защото е сметнато за нормално атмосферно налягане, а всички знаем че в цилиндрите налягането по време на запалването на гориво-въздушната смес е високо и с успех може да се горят значително по бедни горивни смеси.
Не могат, защото кислорода в цилиндрите е еднакво количество, независимо колко го сгъстяваш. Със сгъстяването само свиваш обема (физическия размер на горивната камера), което позволява горивото да изгори за по-кратко време. За пълното изгаряне на 1 грам гориво ти трябват 14 грама въздух и от това няма как да избягаш, независимо от налягания и температури.