Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене
KANGEN вода
balabanoff:
--- Цитат на: PyroVeso в Август 12, 2018, 04:52:22 pm ---Взел съм го за 325 лв. (края на 2013 г.), филтрите са 60-80 лв. годишно, в зависимост дали си взимаш обикновени или подобрени и колко често ги сменяш. До сега ми е излязло под 700 лв. за 4 години и половина, значи 150-160 лв. за година (~13 лв. на месец). На 10-тата година може би ще го сменя. Тогава ще ми е излязло 325 + (10 х 70) = 1025 / 10 ~ 100 лв./година или около 8,60 лв. на месец...
В сайта има всичко - принцип на действие, кои са отделните модули и за какво служат, цени на филтри и колко често се сменят (аз го правя 2 пъти за година и половина, веднъж "малка" и веднъж "голяма" смяна, става за 10 минути и това е всичко. Мембраната засега държи екстра.)
--- Край на цитат ---
Няма филтър, който при редовна употреба, да издържи толкова. Пиете вода с хлорамин и флуор за по-сладко.
edin:
Гледай Eau verte.
http://alt-bg.com/site/index.php/2014-12-02-09-09-14/2014-12-03-10-10-55
PyroVeso:
--- Цитат на: balabanoff в Август 12, 2018, 07:42:12 pm ---...Няма филтър, който при редовна употреба, да издържи толкова. Пиете вода с хлорамин и флуор за по-сладко.
--- Край на цитат ---
Хубаво е човек да се поинтересува и поне малко от малко да вникне в темата, по която се изказва, преди да тръгне да плещи глупости публично. Първо се запознай с мембранната филтрация, след това с обратната осмоза, виж свойствата на мембраните и експлоатационния им живот в зависимост от налягането, на което са подложени, и едва тогава, ако се чувстваш достатъчно компетентен, изкажи някакво мнение.
Само няколко "дребни" забележки:
1. Концентрацията на флуоридни йони в софийската вода е около 20 пъти под допустимата концентрация;
2. В резултат на обратната осмоза тази концентрация пада до 2000 пъти под ПДК
3. Водата в България не се флуорира, а се хлорира.
Откъде го измисли този "флуор"? Чел-недочел си...
4. Обратно-осмотичната мембрана "пропуска" всичко с големина над 2 ангстрьома с вероятност между 0,01 и 0,001. Йонният радиус само на хлора е близо 2 пъти над тази стойност, а ако му закачиш азот и два водорода, става съвсем дявол на магаре. Така че никакъв хлорамин не може и да чуе да мине...
В края на експлоатационния живот на мембраната тези стойности нарастват около 5 пъти (поради натрупващите се дефекти и пролуки в нея) - съответно до 0,05 и 0,005.
Първите 2 години мерих как се изменя проводимостта на водата с времето с прецизен лабораторен TDS-метър. Носих проби и на хроматографа. След това не съм го правил, понеже просто знаех как се развиват нещата.
Тази технология няма нищо общо с каните от рода на Brita и техните филтри. Дава не в пъти, а в МНОГО ПОРЯДЪЦИ по-добре филтрирана вода от тях, и то устойчиво във времето. Веднъж, за да демонстрирам на племенниците си как кана Brita филтрира водата, приготвих вода с малко разтворено синьо мастило в нея - колкото да я оцвети. Надявах се, че след като премине през филтъра на каната (който съдържа активен въглен, сребърни йони, йонообменни смоли и т.н.) водата ще се обезцвети... Да, ама не - изобщо не промени цвета си! Нещо, което иначе постигам елементарно с 2 лъжици активен въглен върху филтърна хартия...
Edin, особено интересна е водата H4O32 - който гений го е измислил това, Нобеловата награда му е в кърпа вързана...
balabanoff:
--- Цитат на: PyroVeso в Август 12, 2018, 11:48:24 pm ---Хубаво е човек да се поинтересува и поне малко от малко да вникне в темата, по която се изказва, преди да тръгне да плещи глупости публично. Първо се запознай с мембранната филтрация, след това с обратната осмоза, виж свойствата на мембраните и експлоатационния им живот в зависимост от налягането, на което са подложени, и едва тогава, ако се чувстваш достатъчно компетентен, изкажи някакво мнение.
Само няколко "дребни" забележки:
1. Концентрацията на флуоридни йони в софийската вода е около 20 пъти под допустимата концентрация;
2. В резултат на обратната осмоза тази концентрация пада до 2000 пъти под ПДК
3. Водата в България не се флуорира, а се хлорира.
Откъде го измисли този "флуор"? Чел-недочел си...
4. Обратно-осмотичната мембрана "пропуска" всичко с големина над 2 ангстрьома с вероятност между 0,01 и 0,001. Йонният радиус само на хлора е близо 2 пъти над тази стойност, а ако му закачиш азот и два водорода, става съвсем дявол на магаре. Така че никакъв хлорамин не може и да чуе да мине...
В края на експлоатационния живот на мембраната тези стойности нарастват около 5 пъти (поради натрупващите се дефекти и пролуки в нея) - съответно до 0,05 и 0,005.
Първите 2 години мерих как се изменя проводимостта на водата с времето с прецизен лабораторен TDS-метър. Носих проби и на хроматографа. След това не съм го правил, понеже просто знаех как се развиват нещата.
Тази технология няма нищо общо с каните от рода на Brita и техните филтри. Дава не в пъти, а в МНОГО ПОРЯДЪЦИ по-добре филтрирана вода от тях, и то устойчиво във времето. Веднъж, за да демонстрирам на племенниците си как кана Brita филтрира водата, приготвих вода с малко разтворено синьо мастило в нея - колкото да я оцвети. Надявах се, че след като премине през филтъра на каната (който съдържа активен въглен, сребърни йони, йонообменни смоли и т.н.) водата ще се обезцвети... Да, ама не - изобщо не промени цвета си! Нещо, което иначе постигам елементарно с 2 лъжици активен въглен върху филтърна хартия...
Edin, особено интересна е водата H4O32 - който гений го е измислил това, Нобеловата награда му е в кърпа вързана...
--- Край на цитат ---
Машините на Канген са много добри за Япония, Германия, САЩ. Там водата не се хлорира, а се озонира. В България водата се хлорира с хлорамин, който е стабилно съединение и остава активен с години. В началото филтрите го хващат, след седмица капацитетът им пада и той си минава. Така седи и въпросът с фурора. В България водата се флуорира, по наредба, без причина, да ви е по-сладка. За мембраната филтрация и обратната осмоза, което си е почти един и същ процес с разлика в налягането съм много запознат. Имам обратна осмоза за 60 000 лева. Имам и Канген машина за 6000 лв. В началото работеше перфектно. На третият месец водата рязко се влоши. Филтърът сдаде багажа. 160 € нов! Та можеш да смяташ. В Япония сигурно ще изкара поне 3 години. Тук Не! Пробвах с други филтри, не става. В предприятието при системата за водоподготовка работи, вкъщи не става. Иска 5-10 литра вода с налягане докато тръгне. Та сега си стои в кашона. Успех на ентусиастите. А ХЛОР И ФЛУОР ИМА ЗА ВСИЧКИ, КОИТО РАЗЧИТАТ НА ФИЛТРИ ЗА ЧЕШМЯНА ВОДА!
Поздрави!
PyroVeso:
Явно с обратната осмоза и въобще целия процес не си запознат, защото там водата не се прсто филтрира (прецежда) като през филтърна хартия, а се пропуска да тече под някакво налягане ПОКРАЙ МЕМБРАНАТА! През мембраната преминава само около 10% от течността, основно водни молекули с размер по-малък от този на порите. Останалите 90%, заедно с всички примеси в нея ЗАМИНАВАТ ПО КАНАЛНИЯ РЕД. Така че порите НЕ СЕ ЗАПУШВАТ, най-вече защото нищо, което не може да премине през тях, не се и опитва да премине, то просто се отнася от основния поток вода, в който концентрацията му е увеличена с около 10%. Ако порите на мембраната се запушат по някаква причина, то тя просто престава да пропуска вода, вместо да започне да пропуска глупости, както ти си представяш. Кранчето спира да пуска и тогава сменяш мемебраната.
Имам много добра приятелка (съученичка от гимназията), която работи в "Софийска вода". Отново повтарям: ВОДАТА НЕ СЕ ФЛУОРИРА!
За сметка на това пък ѝ блъскат алуминиев ходроксид (за утаяване на остатъчните органични примеси) 10-ина пъти над нормата.
--- Цитат на: balabanoff в Август 13, 2018, 12:31:00 am ---...Имам обратна осмоза за 60 000...
--- Край на цитат ---
Мхм... и един мармот завиваше шоколада в станиол...
Явно си многознайко и компетент като кадуцея. Нищо чудно, че му се "възхищаваш" - от един дол дренки сте (ако не сте и един и същи "човек" ;) , което пък би обяснило внезапното ти масирано активизиране, след като оня се насра с 10 000-елементната периодична система... Да не си брат на icrow нещо?). Така че преставам да споря с радиото. Ако някой друг от колегите се интересува - ще отговарям.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия