atos, чистото желязо е добър проводник на тока, докато повечето феромагнити са си изолатори. Те се произвеждат посредством пресоване на фин прах на разни окиси. Дори в пунктовете за вторични суровини го знаят това и ако им отнесеш феромагнити за издаване ще ти кажат това е скала, керамика не ни трябва.
Краси, това никой никога не го е оспорвал! Обаче
феромагнетици и
ферити са съвсем различни неща! Ако не ми се доверяваш - консултирай се с
dmitarp (смея да твърдя, че неговите познания относно металните сплави са на високо ниво). Да ги спрягаш като едно и също понятие е все едно да кажеш, че волска (кола) и автомобил (кола) са тъждествени понятия!
Но не можах да я намеря в клипче като за 7 клас, колкото за твоето умствено ниво.
Хм, май нещо някъде не спира да те сърби?
Продължаваш да правиш класификации и да категоризираш - кой на какво умствено ниво е, кое е фантазия, кое-не, кое на кого е проблем и т.н.
Аз никога не съм си позволявал подобни волности спрямо никой член на форума!
Съвсем приятелски засега те съветвам - престани да го правиш!Ти не разбираш, че не си критерий за оценяване на това кой колко е умен, нито си последна инстанция, нито някой те е оторизирал да си оценително жури!
Ясно е, че се мислиш за най-умния тук, но това просто не е така! Примири се с подобен факт, преглътни го и да продължим евентуално някакво разискване!
Зададох прост въпрос:
Аз не знам, може ли пояснение? Не говоря за начина на превръщане в магнит, а за това, как точно поражда полето, след като вече е станал магнит! Какъв е механизмът?
Конкретен отговор не последва!
Зададох и уточняващ въпрос:
Щом магнитът е приемник, кажи на каква енергия е приемник?
И точно това излъчване прави постоянните магнити отворена система която постоянно получава енергия отвън.
Питах също - къде е това "отвън"?
Ето "отговора":
казал съм го:
В този случай може да се представи обоснованото предположение за съществуването на електромагнитно излъчване с дължина на вълната равна на 1/4 от диаметъра на електронната орбитала на феромагнетиците (1/2 от радиуса). Като това електромагнитно излъчване служи и за поддържане на магнитното поле стабилно във времето. казал съм го:ЕЛЕКТРОМАГНИТНО ИЗЛЪЧВАНЕ
И сега - кое е отвън? Къде е това "отвън"? Откъде идва подобно
предполагаемо излъчване? Откъде черпи енергия полето на един постоянен магнит?
И пак повтарям:
...не търся обяснения от типа "Туй Фърчи, щот е птица"...
Предполагането на наличие на нещо и как действа,
не е обяснение за това, как това нещо се създава и откъде идва!
Но феромагнетиците като атоми са отворена система - те постоянно излъчват магнитно поле. Ако няма някаква енергия която да поддържа това излъчване то бързо би затихнало. Наличието на електромагнитно излъчване с дължина 2,8 Ангстрьома би обяснило постоянното излъчване на магнитно поле.
Ето това в черното ме интересува - каква е тази енергия и откъде идва? Както и това "наличие на електромагнитно излъчване" - кой го излъчва, то откъде идва?
Надявам се, че след толкова пояснения вече, не е останал човек в тоя форум, който наистина не разбира същността на зададения въпрос?
А тоталната смесица на понятия като "граница на Релей", "стена на Блох" и "точка на Кюри", ще се въздържа да обсъждам сега!