Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Автономна система за градината
juliang:
Този контролер харчи 6 вата при максимална консумация - тоест при включени всички цифрови изходи (които реално са релета) В стенд бай са миливати. След няколко минути неакивност първо се изключва подсветката на дисплея, после целия дисплей. Захранва се с напрежение от 20 до 60 волта, прав или променлив ток - к'вот му дадеш...
Комуникация ти трябва само ако искаш да "приказваш" с контролера - примерно да си изкараш още един дисплей или да променяш някакви параметри. За програмирането му ти трябва един USB-RS485 контролер за компютър, който същите китайци го продават по 80 цента:
Предимството е че в този контролер всичко е интегрирано - не ти трябват външни аналогово-цифрови преобразователи, не ти трябват релета, не ти трябват захранвания 3.3, 5, 12, 24 волта за захранване на разни външни неща като датчици - самия контролер има изходи 5 и 12 волта за захранване за такива неща. Не ти трябва отделен дисплей, бутони... Има функции watchdog timer - ако по някаква причина (токов удар примерно) процесора блокира и зацикли, след няколко секунди автоматично се рестартира.
И най-важното - това е сертифицирано цяло устройство, което е минало тестове в завода и със сигурност работи. Спестява ти камара главоболия и експлоатационни проблеми с връзки, спойки, кабелчета, кутийки, самоделни платки и т.н. И още: контролера е универсален - ако решиш след година-две да го ползваш за нещо друго - препрограмираш го за новата функционалност и си го ползваш.
mind:
Потърси клапан с импулсен соленоид за да пестиш ток. По един импулс за on/off по 100-300 ms.
Релетата също са консуматор, на твое място бих ги сменил с транзистори.
Нещо, което може и да ти е полезно: http://robotev.com/blog/2011/08/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%80-1-1/
avr:
Здравей mind, апсолютно си прав за клапана за водата, опорочава цялата история. Има такива които работят с много малки мощности, ма те са за по високо налягане. И ако искаш да сложиш 4-5 клапана става жестоко. По начало изобщо не мислех да слагам клапани заради консумация и цена. Иначе от клапани най-ми харесва тоалетното казанче. Поръчах вчера едни стъпкови моторчета, за 3 лв - 5 бр. Миниатюрни са ма би трябвало да повдигнат една тапа. Изобщо конструкцията ми е много мътна в момента, нещо от спилинцовка ми се върти в главата, нямам точно представа сега. Транзистори или релета все тая, взел съм IRFZ44N които директно се връзват за контролера без драйвери ако ще са релета, ма с тия мисля да ползвам с PWM регулиране на тоци и евентуален конвертор на 320В.
Използването на слънчевата енергия е проблем до колко тя трудно се вкарва в мрежата и да се синхонизира с нея. Единственият лесен начин за мен е изправяне мрежовото и събиране с това от панела като постояно.
С 320В постояно би трябвало да работи почти всеки уред с импулсно захранване. Не работят старите с трансформатори и двигатели, а други искат 220 ефективно. Имам свободни таймери на платката че даже преди време ползвах подобна за управление оборотите на монофзен асинхронен двигател. С пълна синусоида и настройка на честотата с потенциалометър. Ма това по натам, щото не ми трябва сега. Иначе за него даже имам готова платка работеща с мотор от перла някъде по мазето. Чипа сега къде съм приготвил за всеки случай е FNA41560B2 а за охлаждане ветилаторче с алувиниево радиаторче. Просто го купих щото съм сигурен че ще стане иделно и компактно, е е много евтино, софтуера го имам, ма не ми трябва на тоя етап.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия