Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Автономна система за градината
Vetap:
Според мене най-доброто решение за вентил е това с мини вентил за вода и машинка за заключване на врати за кола. Е трябва малко механика да се добави, но пък за това не консумира енергия когато не работи
avr:
Здравейте,
Действително покриването на почвата е интересно и вероятно много хубаво подобрение, дали със стърготини или полиетилен сигурно много ще е ефективно. В моя случай двора е много голям и има сума ти дървета за рязане но нямам машина за да прави от тях стърготини. Особено от дивият орех къде не става за нищо друго и го изнасям на боклука или горя.
Аналоговите решения никога не са за пренебрегнане, но те си имат своя сфера на приложиение. Тук е нужен сложен за тях алгоритъм като например да сравнят записаните /255 залагам/ аларми да изчислят и сравнят чрез зададеното и време на повторения коя е на ред и да и да ползват стенбай механизъм за да изключат практически всякаква консумащия пред дълги периоди на изчакване.
Електомагнитните вентили за променлив ток би трябвало да работят и с постоянен с две уговорки - първо тока да е същият. При променлив ток съпротивлението на реактивната съставка е определящо, но при постоянен е активното така че по закона на Ом може да се сметне какво напрежение ни трябва. А ако ги захранваме с източник който ограничава тока до номиналния за вентила би трябвало да работят. Втората уговорка е матеряла на магнитопровода, възможно е този вентил да се намагнитва и това би било проблем.
Мен лично ми харесва принципа на тоалетното казанче, еднократно импулс с електвомагнит ма не съм търсил за сега по нета такива решения. Кран със серво би бил много удобен и за по високи налягания незаменим , в алито има много евтини стъпкови моторчета с вграден редуктор. Електромагнитния клапан къде поръчах още не е дошъл, той също е към 5-6 лв но като го тествам ще пиша.
Радичко првилно назовава платката Ардуйно, работи и под Ардуйно IDE като stm32duino.
http://wiki.stm32duino.com/index.php?title=Blue_Pill
ботлоудера за нея е generic_boot20_pc13.bin
https://github.com/rogerclarkmelbourne/STM32duino-bootloader/tree/master/binaries
то разликате е на кой крак е светодиода , на тая е на PC13. Нещо абсолютно неправилно според мен щото това е един от мнго малкото слаби изходи с ограничения.
Компилират се скечове, и е много по бърза и мощна от всяка друга версия на ардуината, 32-битов АРМ процесор на 72 мегахерца с огромна конфигурируема периферия като канали с директен достъп и много други екстри си е друго поколение.
Работи и под разработваните от производителя софтуери, доскоро STM32Cube генерираше код код с глупости, например в маке файла повтаряше неща и трябваше яко триене на ръка. Сега работи добре и прави половината работа автоматично .
https://www.st.com/en/ecosystems/stm32cube.html?querycriteria=productId=SC2004
Mbed софтоера е почти ардуйно само че на по високо ниво и той работи с тази платка.
https://os.mbed.com/users/hudakz/code/STM32F103C8T6_Hello/
За тоза случай ще ползвам библиотеки libopencm3 с Eclipse и ще го кача на github.
https://github.com/libopencm3/libopencm3
avr:
Здравейте, получих китайските повишаващи конвертори за които писах, добрата новина е че се забелязват с невъоръжено око. Иначе на монета от 2 лева 2 ще се наместят. Нещо да се доработват ми се струва пипкава работа, начи може да се ползват ако ни е нужно някакво по високо напрежение. Все пак за цена колко 2 цигари си струват парите, не съм ги тествал още, ма ако действително отговарят поне на 50% от заявените параметри са ОК.
Започнах и да вкарвам акъл на контролера, Blue Pill, на този етап кода е повече експериментален , тества различни функционалностти. Дисплея работи, показва и зазписва времето, дига аларма . Оказа се обаче че този дисплей върпеки че ми се стори с достатъчно цифри, бутони и светодиоди да е трудно да се организира интуитивно меню . Засега съм се спрял на организиране менюто на страници, при пускане се явява времето на часовника, втората страница е датата на часовника, с бутоните си корегира. Това би трябвало да е еднократно и докато има батерия да си е като часовник. Най много да се свери. Не мога да го тествам за дълто време сега, по час два съм го оставял и си държи точност като всеки часовник.
juliang:
Открива се топлата вода общо-взето ...
Купувате си един ето такъв контролер:
и имате всичко което ви е необходимо за изпълняване на тази ( а и не само тази) функция.
Специално този на снимката има 4 аналогови входа (2 универсални и 2 малко по-куци, но пак могат да се ползват), 3 аналогови изхода (2 0-10 волта и 1 ШИМ), 6 цифрови изхода и 8 цифрови входа. Всички цифрови входове и изходи понасят до 220 волта, така че може да закачате директно по-малки консуматори (1-2 ампера примерно).
Контролера е свободно програмируем - който иска може да се бори да пише на Си ++, за който не е толкоз навътре в материала има софтуер, с който си слагаш логически блокчета като Лего и си сглобяваш логиката. 4 бутона, графичен дисплей 128х96 точки. Има Кан-бъс и RS485 комуникация ако ви се иска да се вържете отдалечено към него и да взимате или внасяте информация от/към него.
Имаме такива контролери, работещи вече 10-тина години без никой да ги е поглеждал в мръсни, мокри помещения.
Е ... само цената не е много приятна ... към 400 кинта излиза тоя малкия на снимката, а по-големите надхвърлят 1000.
П.С. Ако някой иска сериен номер за софтуера (MCXDesign) - да свирка ... :)
Ето и как изглежда програмирането на един такъв контролер:
avr:
Здравей juliang, има хиляди контролери на този свят, за моя случай тези определено не стават. Дори само за това че харчат повече мощност отколкото е помпичката с коята ще пърня резервоара, тя е 19 Вт. Blue Pill в режим на изчакване какъвто ще е през повечето време харчи под микроампер. При мен слънчевото панелче ако го налепя като дойдат клетките е под 20 Вт, а сегашните къде имам са 12Вт.Въпреки че мощностите изглеждат малки сметките показват че са повече за да поливат градината. А само за контролера където препоръчваш тая мощтност е абсолютно недостатъчна.
Друго за което се сещам ей така в движение е интерфейса, тая въшка за 3 лв има USB порт и може да се върже чрез виртуален СОМ порт или друго , всеки който зарежда селфон го има тоя кабел , а тия контролери може да са идеални за друг случай, ама RS485 и кен без специални платки и софтуер си е проблем.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия