Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Автономна система за градината
Vetap:
Обикновенните вентили за перални са оразмерени да работят на 220 VAC в кратковременен режим ( до 30 min). Тествах един от тях ( за съжаление не мога да дам спецификация, защото го купих от магазин за резервни части). При включено състояние със циркулация на вода с температура 18*С, температурата на бобината достигна 65*С. Не съветвам захранване на вентили за 220V AC с постоянно напрежение. Ще замирише.... ;)
juliang:
Ако дебита не е много голям може да се ползват вентили за автомобилна газова уредба. Те поне държат с часове включени ...
Но ако нещата се захранват от фотоволтаик, постоянно включения вентил дърпа енергия и ще е не много ефективно решение. По-рационалното е една такава моторна задвижка:
обаче цените им хич не са малки ... Те обаче ще консумират само в продължение на 5-10 секунди, когато се отварят или затварят.
avr:
схемите на дисплея и релетата.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: avr в Юли 05, 2018, 12:17:03 pm ---Замислил съм /че и съм започнал да работя/ по проектче за автоматизирано управление на разни градински истории като поливане и др.
--- Край на цитат ---
Привет ауг, от доста време мисля и търся информация на тази тема и това което съм разбрал, и скоро ще изпробвам, е че първо трябва да направя така, че почвата да може самостоятелно да задържа колкото се може повече вода (където са културите, макар че това важи за навсякъде където искаме почвата да е плодовита ) и след това да мисля върху някакво механизирано ( възможно с най-малко електроника ) допълнително напояване.
Основен принцип е да няма черна почва изложена директно на слънчевите лъчи, понеже това е най-бързия начин за изсушаване на повърхностния слои на чернозема.
За себе си съм решил да наблегна върху пелена от дървесни стърготини (казват им още молч), това е най-добрия материал ( но ако има огромна градинска площ може да дойде в разход, освен ако човек не си го направи сам ). Тази дървесна пелена, задържа влажността а и изгражда благоприятна гъбична мрежа от майселиум, която е основната опора и начална хранителна система за всички почвени организми (https://thegreentemple.net/articles/mycelium-the-future-is-fungi , но има и страшно много други източници на полезна информация по нета в това направление). След 3-4 години слоя се превръща в хумусна почва, която допълнително помага за плодовитостта на почвата.
Според мен, само след минимизиране на изпаряването на водата от земния слой, човек може да се замисли за допълнително автоматизирано напояване, в противен случай се получава че част (процента е зависим от много фактори но основно е директно пропорционален на голотата на почвата, и директните слънчеви разбира се ) от това което се мести като водна маса, директно се изпарява от слънцето.
MTM:
epwpixieq-1 на avr му тябва ел. напоителна система. Не му трябва опилки. Там тревата върши подобна работа, както при използване на дървесина(кълцана). Иначе, както казваш си напълно прав. Сламата се използва за тази цел и тя е в пъти по евтина. По добре задържа водата и по добър микро климат създава, относно дървесината.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия