Ок, пиша наистина последен (потребителски) пост в тази тема!
Бях провокиран да мисля по тази тема от постовете на Алан и Велев! Концепциите, които те разтвориха са интересни, схемата (първата в темата) - също интересна! Не като изпълнение, а като анализ от замисъла и! Плюсът в някои схеми дава захранване ... минус!
Стигнах до странни изводи, влизащи в конфликт с някои постулати (нека някои да не си мислят, че съм чел по-малко от тях...изчел съм тонове книги на времето) и поради тази причина, допуснах наличието на явление, което не може да се установи чрез класическо измерване! Както каза Мишо (макар и саркастично) - "То няма уреди измислени за това"...е, наистина, все още НЯМА!!!
Както преди 300 години никой не е имал "мултицет", а само преди 40, никой не е предполагал, че измерването на капацитет ще е възможно с "джобен" уред!
Ако две или повече различни по вид напрежения (и съответно-ток) минават по един проводник, но в различни вериги, те няма да си пречат, в случай, че самият проводник не се яви консуматор!
Доказва се от наличието и използването на такива вериги!
Всички досега създадени уреди за измервания, не могат да сепарират в измерването си само едно от напреженията, движещи се по този проводник, не разполагаме още с такава технология! Осцилоскопът мери и показва всички графики в съответната точка, не може да отдели само една и да проследи само нея!
Поради това, измерваме всичко "накуп" и смятаме, че е едно цяло=сбора от напреженията...чиста аритметика!
Опитах се да обясня, насреща - стена от догми! Ок, законът на Кирхов е валиден, законът на Ом - също! Но какво от това? Те разглеждат точно в същата аритметична концепция нещата (А Фарадей - майната му). Разпределението на "зарядите" по изпъкналите метални части...пак - майната му (кому е нужно)!
Важат точно толкова, колкото закона на "Бай Мангал" - ако в една каца с мед излееш кофа с лайна, отдолу ще източиш гадост! И това си е съвсем вярно, нали. Но ако лайната и медът се смесват в кацата, коя е силата, която после ще ги раздели, че да са си пак отделно - лайна и мед? Та едното да ползваш за тор, другото - за храна?
Извод - закона на "Бай Мангал" е универсален и не подлежи на съмнение!
(Аз съм Бай Мангал, а законът си го съчиних в момента - за да няма тъпи въпроси)
Жалкото за мен е, че дори изобщо не допуснахте подобна вероятност за това явление?!?!
Нахвърлихте се като хиени, да ръфате и да обяснявате как не съм бил прав , без изобщо да се замислите върху подобна възможност!
Е...с това приключвам дискусията си (личната) в тази тема! Оставете ме, нека съм заблуден...
П.П. Радико, няма да е зле да запознаеш аудиторията с произхода на този цитат - чий е и по какъв повод е писан (аз за пръв път го виждам)?