atos, няма как Айнщайн да е извлякъл емпирично следствие от разсъжденията си.
Напротив, доказва го точно чрез уравнения!
Нали не твърдиш, че е разполагал с ресурсите и техниката на NASA?
Да, "теорията е по-вярна в глобален, космически аспект", понеже обяснява много неща, тук обаче говорим и за това, че има противоречия, не, че не е вярна тотално.
Atos, докато четях кво си пишете, ми дойде на ума следния въпрос: Гравитацията е константа, въпросът е докъде се простира действието и? Защото според мен ако би следвало с отдалечаване от тялото тя да намалява, а така вече не е константа...
Абсолютна константа е именно при Нютоновата механика - разглеждана близо до повърхността на планета.
При ТО, формула измерва намаляването и при отдалечаване от тялото (или обратно), а променливата е самата маса на тялото. Това се използва за точното определяне на зависимостта на гравитацията от масата и разстоянието до нея. Формулите работят добре!
Но...ако се погледне от друг ъгъл, може масата да е просто показател за измерването на тази гравитация, по същия начин, по който нивото на течност в термометъра измерва температурата.
Самата идея, че гравитацията може би си съществува и без да има маса, не е разглеждана в никоя теория (поне аз не съм запознат с такава).
Да си представим следната аналогия - в морето духа равномерен вятър. Ако на пътя му не поставим платно или друго материално тяло, той няма как да упражни силата от налягането си, няма и как да разберем, че го има!
Сега...някои, дето се хващат за конкретиката на примера (и отсвирват главното в темата) ще кажат - Да, ама в морето може и да няма вятър?
Отговарям:
Съпоставен примера къмто етера, е съвсем резонен - в етера няма как "да няма вятър"(нЕма такъв филм), то не е вятър, а постоянно движещи се енергии, една от които е отговорна за гравитацията, когато се опита да премине през материя.
Хипарх беше пуснал едно обяснение от доста по-висш разум (който ще да вярва, не съм проповедник или даскал, всеки може да мисли):
http://mazeto.net/index.php/topic,10017.465.html пост 479И:
Реалната причина за "промяна в скоростта на времето" при системи в движение или такива на различна надморска височина.
Направен е експеримент с реактивен самолет, който носи сложен атомен часовник, и лети в посока изток на 9км височина в продължение на 24 часа. Отчитането накрая показва, че часовникът е изостанал с 55 милиардни от секундата. При същият опит, но в посока запад, се получава избързване със 160 милиардни от секундата.
Когато едно тяло се приведе в движение спрямо друго, около първото възниква магнитно поле заради неговата кинетична енергия. Това важи и за т.нар. тела без заряд (които всъщност имат лек положителен такъв), както и за такива със заряд. Това магнитно поле разграничава движещото се тяло от неподвижното. Магнитното поле (резултантно от кинетичната енергия на самолета), влияе на всичко намиращо се на борда, както и на частите на часовника като забавя в малка степен тяхната работа.
Според ОТО гравитацията е отговорна за забавяне хода на времето. Колкото по-силна е тя - толкова по-силен е ефектът. Установено е, че издигнати във височина цезиеви часовници, вървят по-бързо от тези на земята. Това наблюдение е взето като още едно доказателство относно валидността идеите на Айнщайн.
А реалната причина е, че концентрацията на меки частици е по-голяма до земната повърхност, отколкото във височина.
Колкото по-голяма е концентрацията от фини енергии (меки частици) - толкова по-голям шанс има те да повлияят на часовниковия механизъм.
И:
При среща на вездесъщото движение(на енергии) с материята, възниква съпротивление от което пък това движение се завихря и започва да оформя вид (под)частици, които съвсем не е задължително да са от познатите ни. Те вече успяват да повлияят върху материята до някаква степен, като проявеният ефект е постоянно ускорение (гравитация). Ако върху движението се окаже още по-голямо съпротивление, вече възникват стабилни познати частици.