Автор Тема: Трансформиране на ел. енергия от ниско-температурни топлинни източници  (Прочетена 29082 пъти)

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 271
Няма как и от какво да се разочаровам, вече съм правил ФЕЦ, имам доста опит и скоро пак ще участвам в един проект. Имам и много добри готови решения по въпроса. Достатъчно е човек да познава физичните закони за да може да създаде предвидима система с правилни алгоритми и тогава няма да има изненади. А това че всяко нещо във физическия свят си има свой характерни изисквания и ограничения си е съвсем нормално нещо и въобще не ме притеснява.

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 978
Системата не е ли такава каквато си купиш, по скъпа е по хубава, има разлика в качеството на инверторите и панелите, за акумулатори има просто всякакви като качество.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
Не винаги скъпото е и по добро, звиси кой какво иска да направи. Една малка of grid система може да се направи и с мощен UPS, можеш да ползваш тока и директно за отопление или топла вода. Мой колега преди три години си купи 4бр фв панели по 550Wp и контролер за бойлер и си реши проблема с топлата вода. Скоро ми сподели че лятото въобще не дава пари за топла вода. Можеш да си вземеш и диспечер в него има всичко необходимо за системата. Но колкото по скъпо става толкова повече фирмата производител гледа да те обвърже с поддръжката и не ти позволява да надграждаш системата сам и с други компоненти. Особено с акумулаторите които могат да се набавят и втора употреба от електромобили. А има и нови клетки, евтини и качествени но ако си ги сглобяваш сам. Разбира се има и начинини да излъжеш и по сложните системи и пак да ги надградиш, но за това си иска опит и знания.

Неактивен h2motor

• Стабилен
 Същото казват много хора които сглобяват такива системи, батерията гледай да е безопасна ако ползваш такава. Трябва да са прясно произведени и нови, да се използва постоянно, не се оставя да стои 6 месеца да се разбягат по напрежение клетките, защото BMS не се справят да ги балансират после и батерия която се разбалансирала много е опасна. Виж продават тези неща и потребителите не знаят че се експлоатират по този начин, не съм видял някой да им казва..Знаеш ли има хора които си оставили електрически коли в гаража, нямало го е примерно почти година човека и включва да я зареди - запалва си къщата. Редно ли е да не знаеш как се експлоатира, би трябвало да преминаваш обучение и някакъв тест като потребител на такива неща. Соларни панели като се запалят пожарникарите не знаят как да ги изключат, а такива неща се случват.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
Виж много ти личи че само си чел а нямаш никакъв опит с акумулатори, така не става разбери . Клетките се разбалансирват защото не са качествени, качествените клетки нямат нужда от контролер, балансират се веднъж в началото и повече няма нужда. Разбира се по добре е с контролер но има случай когато и контролера може да унищожи батерията. Имам 10бр клетки от електромобил, докараха ми ги перфектно изравнени на 30% заряд, вече три години стоят не са пипани и без контролер. Нямам време да си направя проекта с тях но скоро ги мерих всичките са много добре.

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 086
  • e^(π*ι)+1=0
китайците още не ги е пуснал Ковид-а и сигурно затова покриват пустините с фотоволтаици.
Kитайците не ги гледайте те си произвеждат палените дефакто от пясък по технология базирана на полупроводниковата индустрия, а другите им ги купуват. Те в допълнение си имат и пустиня, Европа няма, какво стана със енергиината зависимост, за която  говорихте. Не желате да бъдете зависим от руската кутура но изцяло искате да бъдете звисим от северноафриканските култури или мислите че те по лесно ще бъдат окупурани и подложени на Запдано Европеиските (нереалистични виждания)? Виждате ли до каква степен са изкривени вижданията ви?     

На Запад всеки покрив е с няколко клетки поне.
Това го дискутирахме точно с вас по друга тема и вие отново говорите неща от които изобщо си нямате и на престава, като давате пример за нерационална субсидираща политика на (западните) правителства, която подвежда към определено поведение консуматорите, като някакъв пазарен пример. Нали ако ги нямаше тези субсидии, 95% от тези "соларни покриви" нямаше да съществуват. Всичко опира до икономиеската съобразност на инвестицията точно и затова, при липвса на субсидии, всички тези неефективни инвестиции се изпаряват.

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 086
  • e^(π*ι)+1=0
Скоро ми сподели че лятото въобще не дава пари за топла вода.
Ами то и при мен няма разходи за топла вода през лятото. Просто соларната-термална система си върши много добре работата само на 2м2 и то с 80% ефективност. Е като дойде зимата обаче нещата са други, тогава разхода ми за топла вода е 4ст/KWh.

Неактивен h2motor

• Стабилен
Виж много ти личи че само си чел а нямаш никакъв опит с акумулатори, така не става разбери . Клетките се разбалансирват защото не са качествени, качествените клетки нямат нужда от контролер, балансират се веднъж в началото и повече няма нужда. Разбира се по добре е с контролер но има случай когато и контролера може да унищожи батерията. Имам 10бр клетки от електромобил, докараха ми ги перфектно изравнени на 30% заряд, вече три години стоят не са пипани и без контролер. Нямам време да си направя проекта с тях но скоро ги мерих всичките са много добре.
Няма значение качеството, високо качество отдавна няма за литиевойонните батерии. По три клетки не може да правиш изводи, а и като ги зареждаш ги измервай да видиш че бягат напреженията. Нямаш практика достатъчна. Това е предоверяване и не съм съгласен че тези неща трябва да се експлоатират по този начин. На теслите батериите качественни ли са ? Също се разбягват и контролера ги следи, при проблем изпраща колата в сервиз, те са високо качество и защо така. За тези за фотоволтаици трябва да е същото минимално и човека трябва да знае щом ползва батерии как да го прави безопасно.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
Няма значение качеството, високо качество отдавна няма за литиевойонните батерии. По три клетки не може да правиш изводи, а и като ги зареждаш ги измервай да видиш че бягат напреженията. Нямаш практика достатъчна. Това е предоверяване и не съм съгласен че тези неща трябва да се експлоатират по този начин. На теслите батериите качественни ли са ? Също се разбягват и контролера ги следи, при проблем изпраща колата в сервиз, те са високо качество и защо така. За тези за фотоволтаици трябва да е същото минимално и човека трябва да знае щом ползва батерии как да го прави безопасно.
Ами като нямаш точни уреди за тестване на клетките и заряд ще ти бягат разбира се. Мойте въобще не бягат напреженията ама си имам точни и качествени уреди за тестове. Клетките трябва да имат еднакъв капацитет и вътрешно съпротивление и тогава няма да ти бягат по напрежение. Контролерите обикновенно са от пасивен тип и се задействат само при прехвърляне на максимално напрежение. Качествени клетки има само дето ти не знаеш, отвори някоя качествена батерия на Bosch и ще видиш че вътре няма никакъв контролер, само стопяем предпазител и термистор. Но Bosch работят с клетки на sony murata.

Неактивен h2motor

• Стабилен
krasias, не бъдещето на употребата им е както е при Тесла, това не са неща които трябва да се оставят без подръжка от професионалисти. Има много сериозни контролери които при разбягаване при заряд изключват зареждането. Радвам се че имаш точни уреди.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 092
Няма значение качеството, високо качество отдавна няма за литиевойонните батерии.
Е кога е имало високо качество? Преди 50 години, когато ги нямаше ли? Или когато една батерия 18650 струваше теглото си в злато и имаше половината от сегашния си капацитет?
Нормално е когато тези батерии си повишават капацитета и стуват по долар парчето да се приемат за консуматив и никой да не си мисли дали ще изкарат 20 години или само 15. Няма друг начин да стигнат до широката маса народ, а да не остават само екзотика в лабораториите.
И противно на общоприетото мнение сегашните батерии са доста по-сигурни от едновремешните. Просто това, че около нас има милиарди дивайси с такива батерии създава впечатлението че авариите с тях са се увеличили.

Неактивен h2motor

• Стабилен
juliang, така е, първите батерии работят още с пълния си капацитет, но той е малък. Качеството ще падне, сега е високо и ще се наложи да не се правят по този начин, скъпи са. Те в момента са като старите оловни акумулатори, 6 отделни елемента, поставени в обща кутия и заляти със смола, само галванична връзка помежду им. Помниш ли как правеха много мъртви клетки и то една от 6 - те. После се появиха тези пластмасови кутии в които по електролит не са чак толкова прецизно изолирани и вече акумулатори приключили от една мъртва клетка не съм виждал. Също електродвигателите захранвани с инвертори, сега трифазни и им вдигат, вдигат напрежението, ще почнат да го смъкват, а фазите няма да са три само - 6..после 9, после два ротора на един вал дефазирани и 6 ще се умножи по две, 9 също. Мосфетите в инверторите ще станат по некачественни и за по малък ток. Изисквания за еднаквост и качество ще се понижават, цената ще е повече от достъпна. После трябва да се появат батерии с много голям капацитет, но батерии, а не акумулатори и с една ще се изминава голям пробег - 10, 20..30 хиляди км. Сега такива неща няма, защото са спрени поради изостаналото общественно развитие и там като мръднат малко нещата ще ги има тези неща. После и батериите ще поотпаднат, ще има други неща. Сега краткосрочно може да навлезе и соларната енергия, хубаво е да е за по дълго време, но суровините както върви няма да са за дълго. Нещата трябва да се правят така че след като се използва да се вземат всички суровини и да се направи ново нещо. Няма нужда да се произвежда нарочно еднодневки, те са катастрофа. Има да се правят много неща. Но виждаш - 3 години ялова война, тя нищо няма да роди, загуби само и най вече на време. Ако ползваш нещата за които говоря никога няма да искаш да ползваш сегашния шрот, за какво са ти тези боклуци. Сега живота е много материален, а ние сме духовни същества - не материални. Имаме нужда от емоции хубави, те са по силни от дрога и са основната ни потребност.