Та nizo, можеш ли да ми кажеш какво ще случи като завъртиш железния екран с примерно 3000об/мин в близост до неподвижния мощен неодимов магнит, достатъчно е да отговориш правилно само на този въпрос. И не забравяй има огромна разлика в това да пуснеш парче желязо само да влезе в магнитното поле на магнита, от това да накараш същото парче желязо да премине с голяма скорост през същото това магнитно поле.
Нищо особенно не се случва, аз съм въртял диск с магнити и много добре знам, че желязото не спира това въртене, имай предвид солидно желязо, а с мед има вече доста осезаем спирачен ефект, но това мисля е ясно. Не разбирам, защо подемате разговорите на такова елементарно ниво. Не знаем как да се избавим от вихровите токове или какво, деца?! Знаем ... какво да го обсъждаме повече?!
1. Привличане при приближаване и отдалечаване - при подходящата конструкция може да се получи компенсиране да двете сили и тяхната работа, като влиянието може да се сведе до минимум;
2. Индуциране на вихрови токове в екрана, те винаги ще влияят, но при използване на листов екран също могат да бъдат минимизирани;
3. Индуцираното ОЕДН от тока в соленоида - там нещата са винаги в противодействие на въртенето. Когато екрана се отваря тока нараства и се индуцира все по голямо ОЕДН. То създава свое магнитно поле което привлича отдалечаващият се екран и се стреми да го върне. В този момент магнита също се стреми да спре екрана. За разлика от приближаването на екрана когато силата на тока от ОЕДН намалява и единствено магнита привлича в случая.
Bat_Vanko, по точките които си дал:
1. Съгласен
2. Съгласен
3. Тук имам възражения. Ако отделиш малко време да помислиш за различните позиции на екрана ще видиш някои интересни неща. Първо да речем екрана го няма и сърцевината е намагнитена. Т.е. излиза, че когато екраните приближават, то тях ги дърпат както магнитите, така и самата сърцевина. С навлизане на екрана, сърцевината започва да се размагнитва, но Ленц ще поддържа нещата до 1/2 от хода на екрана, а после обратно, ускорението от магнитите и сърцевината се изхабява за излизане на екрана от тази магнитна "яма". С други думи в този генератор Ленц ефекта идва като 1/2 положителен герой и той сам унищожава себе си.
Подкрепям написаното от nizo по темата. Прословутите закони си ги има, те са изведени емпирично и доказани многократно, това никой не би трябвало да го оспорва. Обаче, при определени условия, тези закони (в частност на Ленц) може да бъдат използвани по такъв начин, че вместо да пречат (оказвайки съпротивление и прахосвайки енергия на вятъра), да се пренасочат в друга посока или дори да подпомагат процеса чрез подходящ метод.
Да, hyparh, за тва иде реч. Ленц не е магическо зло същество, а просто още едно магнитно поле с което трябва да се справим по подобаващ начин. Аз имам идея за генератор, където Ленц изоообщо не си и помисля да спре въртящият вал. За онези със законите пояснявам, Ленц има в генераторните намотки, Ленц обаче не спира вала ... ей такива чудеса.
Сега да изпитаме знанията на скептиците, които явно знаят всичко. Тъй като доста неща съм пробвал покрай Капанадзе, един ден навих следната намотка. Първо по периметър на буква О е намотана намотка, която образува тороид, а след това върху този тороид продължава намотката в стил тороиден трансформатор. Кажете сега всезнайковци, какво е магнитното поле на тази намотка?! Извадете дебелите книги и ми покажете в коя книга, на коя страница е описано това нещо.