"1000 кучета-2000 мъде" - да, ама не, щот някои имали по 3
По презумпция всички нови коли са боклуци и то големи боклуци, и то не случайно са такива.
Ако пък електрониката е в пъти повече боклук, мога да си представя само колко "верни" са параметрите на производителя за батериите. Всички взеха да лъжат вече, като влашки менгяни, особено германците. Нищо не им е вярно, ни разход, нито пробег - и то останалото вече няма значение.
Имам приятел, който купува цели автовози ката месец с коли, то хибриди, не хибриди и т.н., казва ми там никой не подменя батерия - хвърля колата и тук се продава на разни надъхани ентусиасти.
Отделно вече всички агрегати са направени умишлено аланкат, за де се ходи постоянно на сервиз, където всичко струва хиляди. Сметнато е, веднага след гаранцията почват първите хилядни проблеми. А електрониката във всички коли е направена умишлено да работи на прага на възможностите си, без нужния за дълговечност инженерен запас, отново поради същите причини - извличане на печалби, дране на кожи.
Ако бяха много на сметка електромобилите и хибридите, нямаше да струват жълти стинки. Ходил съм в Германия, пълно е по автокъщите с такива, никой не ще да си купува нова батерия.
EDM, добре бе маа му стара ... вземи една Волга. Няма електроника, няма проблеми. Е, харчи 20/100, има 80 коня, вози като трамвай, малко духа зимъска и е топличко лятото... Защо по дяволите не караме още Волги? Вероятно е някакъв заговор...
Или един стар Мерцедес 200Д - вечен автомобил е.
Защо не сметнете колко заплати е струвала една Волга или един Мерцедес тогава когато са излизали от завода, и да ги сравните със сегашните цени на автомобилите и сегашните заплати.
Разберете - автомобила е консуматив. Той се кара докато му изтече гаранцията и след това се хвърля. Нормалните хора отдавна взимат автомобил на лизинг за 5 години, плащат по 400-500 лева на месец и след като изтече лизинга просто връщат стария автомобил и си взимат нов с отстъпка. Това че ние си правим тънките сметки без да вкараваме във формулите своето време и пропуснатите ползи си е наш проблем. Нормалния човек иска да влезе в колата, да завърти ключа и колата да запали. Ако почне да спира да пали или почне да изгасва на пътя - хвърля я и си взима друга, нова. Защото този човек цени своето време - нещо което няма как да върнеш или да си купиш.
Защо се чупили ... ами чупят се, защото производителя иска да изкара максимална печалба при минимална цена на продукта. Той няма сметка да влага по-скъпи материали, ако ще продава евтин автомобил. Искате автомобил който да върви 20 години? Няма проблем - купете си Ролс-Ройс. Искате 1 млн км пробег без проблеми - вземете си Мерцедес S500. Ама стрували 100 000 евра, или 200 000 евра ... Ми струват, щото са качествени. Вие искате цена на Дачия с качаество на изработката на Майбах... Няма как да стане, просто няма.
А между другото има таксита Дачии които спокойно прехвърлят 300 000 км, някои са на по 1/2 млн км.
Искате електромобил, ма не искате да плащате за батерията... Ми тя е консуматив бе хора! Защо не се цупите като батерията на винтоверта ви се скапе? Защото сте наясно, че е консуматив, и ако перспективата да зареждате и сменяте батерията не ви кефи, си взимате бормашина с кабел. Ма скъпа била... вижте че една батерия за винтоверт е по-скъпа от самия винтоверт. Какво искате?