Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
mind:
Помпа от пералня не става, ще изгори за 30-40 мин. непрекъсната работа.
Бюджетен е ключовата дума, но аз бих използвал медни тръби за климатик. Първо, че имат по-голяма топлопроводимост, и второ щях да избегна хидравличните загуби на извивките, където са поцинкованите колена.
Помпа задължително от парно и общото оскъпяване ще е не повече от 100 лв. Те пък се избиват за 2 месеца.
Радико:
Mind съгласен съм за медните тръби. Обаче това е само прототип. Като го пробвам може да реша, че някой размер не е оптимален да се наложи да го преправям. Примерно да сложа по голям диаметър тръби ако не ме удовлетворява фокусирането. А за помпата не се притеснявай няма да изгори. Двигателя е оразмерен да деяни много дори и със застопорен ротор. Много му е дълъг магнитопровода за това.
montanar:
Даже ако не се лъжа точно в помпа от пералня съм виждал магнитно зацепен ротор към мотора - тоест помпеният елемент е магнит и на вала на електромотора също има магнит де привежда помпения елемент в движение. доста надежно е според мен ;)
Не споря че помпа за парно си е всичко на 6 при нея но тук говорим за евтиниика - що едно е около 100лева за помпа за парно и друго е помпата от изхвърлена пералня де е 0 лева.
krasias:
Радико, mind е прав тия помпи от перални не са оразмерени за постоянна работа и помпата ще изгори, ама ако не вярваш пробвай. Най добре е да вземеш едно малко соларно панелче и сега се продават много и най различни 12 волтови помпи, взимаш и такава помпа и си готов. Та може и да нямаш нужда от автоматика щот има ли слънце ще върти няма ли слънце няма да върти.
krasias:
--- Цитат на: montanar в Юни 26, 2019, 11:43:13 pm ---Даже ако не се лъжа точно в помпа от пералня съм виждал магнитно зацепен ротор към мотора - тоест помпеният елемент е магнит и на вала на електромотора също има магнит де привежда помпения елемент в движение. доста надежно е според мен ;)
--- Край на цитат ---
Монти е с това обяснение направо изби рибата, какво е това "помпен елемент" какво е това "магнитно зацепен ротор към мотора", направо нямам думи.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия