Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
Радико:
Сега има един сериозен въпрос. Понеже идеята е всичко да е бюджетно та се чудя за. Бюджетна помпа да върти водата.
montanar:
Обикаляй битаците - там ще изпадне помпа за парно на добри пари и си готов.
Дори с повреда по ел часта да е не мисля че ти е проблем ;)
Другия вариант ти е гравитачен трансфер като в старите парни системи.
Но в тоя случай трябва да се спазват наклони.
Иначе някаква водна помпа от ДВГ да коплираш към електросвигател ма е тегава история това...
Радико:
Гравитачно няма да се получи защото тук по обясними причини е почти гарантирано, че панела ще е в най високата точка. Помпа от кола въобще не е лошо като идея само се чудя дали ще излезе бюджетно защото трябва и екектродвигател за нея. Пък не искам да ползвам уникални изпълнения. Искам системата лесно да може да се репликира дали от колеги от форума дали за клиенти, как дойде.
Михаил Кузмов:
Ако водният стълб не е притеснителен, пробвай помпа от пералня. С градусите трябва да се справи. Всички перални перат до 90°.
Радико:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Юни 26, 2019, 08:40:31 pm ---Ако водният стълб не е притеснителен, пробвай помпа от пералня. С градусите трябва да се справи. Всички перални перат до 90°.
--- Край на цитат ---
Знаеш ли че си прав корпуса е от пластмаса, но явно издържа спокойно на 90 градуса. А аз имам тука две три такива помпи. Три четири метра воден стълб не могат да са проблем за корпуса. А и тя може да се монтира горе в непосредствена близост до колектора. А на нея налягане не и е нужно защото ще върти в затворен контур.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия