Пускам от чешмата лека струя отдолу. Колко време и с какъв дебит ще излиза вода за къпане например?
Това си е доста сериозен върпос, и както сам разбирате зависи от доста параметри. В интерс на аргумента, не съм виждал някой да може затопля вода по такъв начин, имайки в предвид високата терминчна абсорбираща способност на водата 4KJ на 1C за 1 литър, само съм виждал да използват топлия въздух (през метални кутии за отопление на помещения ).
Аз напрвих протоптипна слоларна нинсалация последните 3 седмици, само при мен е на вода и с медни тръби (пускам снимков материал), изолацията вата, корпуса стара каса и покритето двоен прозорец малко по голям от касата ( не е сниман ), като преди това си направих изчисленията със съвсем елементарни предположения, който може да ви бъдат полезни поне като някаква груба отправна гледна точка.
Пирех че ефективността на солара ще е 50%, като тук са включени много условности, като неефективен ъгъл на проникване в зависимост от часа през деня и постоянната наклоненост на панела, замърсеност на покриващите стъкла, частично отдаване на слънчевата енергия поради събоптимална топлоизолация. Приемам слънчевата активност за 1KW/m
2, което ми дава 1KJ/m за секунда, при максимална слънчева активност, като получения отговор лесно може да се намали в зависимост от процента на слънчеваta активност, в случейте коато нямаме максимална такава.
При мойте предположения излезе че ще ми трябват около 2 m
2 за да може 100 L да се загреят до 67 C ( от 20 C начална ) в продължение на малко повече от 5 часа, или това е абсорбиране на приблизително 5KWh слънчева енергия ( или 1 kg дървен материла игорен при добро наличие на кислород ).
След направата на прототипа, които има площ само 1.2 m
2, и пускането му в "прозиводство"
реалността показа че съм направил сравнително добро приближение, въпреки абсолютно грубите предположения, и 110 листра водата за 3 часа и половина от, приблизително, 9 сутрината до 12:30 по обед ( докато не падне сянка където съм го "инсталирал" сега ) ми се затопля от 19 С до 34 - 35 С (като последните 3 дни бяха прекрасни за този тест). Като и сега идва на дневен ред по-сериозния проблем, като това как и къде да го инсталирам така че да може сравнително лесно да за потдръжка и да го свържа към допълнителните серпентини на ел. бойлера.
При вас проблема е малко по-труден понеже вие, доклокото ви разбрах, искате моментно да изкарвате сравнително топла вода, и си мисля че това ще е доста по-сложно за изчисление, но не невъзможно. Понеже ще трябва да вземете площта на серпентина, скоростта на водата, и скоростта на обтичане на вдуха, които всъщност ще трябва да се върти в кръг, в допълнение на абсорбинане на самата слънчева енергия от устройството.
От друга страна, една елементарна оптимизация която ми хрумна, за увеличаване ефективността на тези системи, при дадена площ и конструкция, е да се обгради, по периферията, със огледала, даже и счупени, но подреди така, че да концентрират слънчевата светлина към абсорбиращата част на устройството.