Ами навийте си тръбата по този начин. Така се постига по-плътно отстояние между тръбите, освен в средата.
На вашата кутия се събира х2, даже х3, ако ползвате тръбогиб.
Така е постига се по-висока плътност, но има 2 други фактора и този който Радико спомена.
Първият е как ще се източва водата през зимата, което както знаем е важен фактор, понеже планирам да оперирам тази система и през зимата. По начина по който е навита при мен, се източва гравитационно. При плана който сте показали мисля че виждате как ще има проблем.
Другия фактор е че когато се използва метал, особено мед, просто трябва да се изчисли топлопроводимостта на площта на тръбата, в Joules, и енергопоемането на кутията отново в Joules . Стига топлопроводимостта а да е поне 5x по-висока (доста висок диференциал) от максималното енергопоемане и тръбата е положена на метална подложка, просто няма смисъл от повече медна тръба, понеже значително се оскъпява панела ( 2x ) а топло проводимостта не се повишава много понеже, по-късата тръба така или иначе вече се е справяла с без проблем с топлопроводимостта на поеманата от панела енергия.
Фактор за оптимизация, което аз не съм направил, понеже си е допълнително играчка, е да се огъне ламарината върху която се полага медната тръба, така че да се образува като "легло", за по-висока контактна площ. Друг фактор, който по принцип не е трудно да се направи е гъстотата на медната тръба, при една и съща дължина на тръбата, да е по голяма към края на панела който е на по високо, като предполагам можете да се досетите защо.
Ето един добър източник, от този украинец, за самделни и много бюджетни панелни решения:
https://www.youtube.com/channel/UCd_FypFc4T5pJky872wBsNg/videos