Пикси, би ли ми обяснил какво означава според теб "резервна валута"?
juliang, какво да ви обяснявам, погледнете котировките на световните борси и ще видите какво е резервна валута, Ето графика която може да ви помогне:
https://www.statista.com/statistics/1189498/share-of-global-payments-by-currency/ Смо на въпросната графика Еврото е надуто поне 2-3х (помислете защо е така).
И какво се случва на стоковата борса, ако не "търговия с ресурсни монетни единици"? На практика валутата не е целта на търговията - търгува се за да можеш срещу стока, която имаш в излишък да си набавиш стока, от която изпитваш дефицит.
Вие сериозно ли ... аз пък вижте съм останал с впечатление че търговията е с цел да изпратим това което купим като хуманитана помощ на Марсианците, които скоро Елон ще направи бездомни като насели съседната ни планета с хуманоиди от Земята
. Разбира се че се търгуват неща които са необходими, не е върпроса в това, а в това
в какво се котират. Ето ви елементарен пример: Дайте вместо в долари да котираме петрола в
хартиени обещания издадени (валута) от juliang
. Каква стана тя, изведниъж, на
обещания, станахте по-богат от арабските шейхове. Те хората пак ще разменят стоки и услуги но вие ще имате
несравним, в сравнение с другите участници, контрол върху цялата търговия и естествено
облаги от нея, и в това е целия проблем.
Никой не трупа пари просто така... и и при сегашната световна задлъжнялост трупането на финанси не знам кой го практикува. Напротив - масово се трупат дългове.
Ха тук сте (в някаква степен сте) прав, и точно затова и "ресурсните" икономики се опитват да променят нещата, понеже те имат много по-малко (пропорционално) емитиран външен дълг отколкото тъй наречените "развити" икономики. И тук отново опираме до "резервната валута". Във случая със дълга,
в какво се емитира този дълг. Горе споменах как вие (хипотетично) издавате хартиени обещания. За същите тези (празни) обещания можете да издавате и дългови инструменти, но ... естествено никой няма да ви ги купи (та даже и вашите клиенти), понеже за това се иска
гоооолямо установено доверие, което за сега, все още САЩ успяват да потдържат, с помощта на военната си машина (поне в Европа както се вижда ) но и по други по-колониални краища на света. Ето ви излседване за емитирането на дълг от BIS (надявам се да знаете каква е тази институция, но не тая дъх):
https://www.bis.org/publ/work783.pdf , погледнете графиките на страница 4, и при положение че разбирате какво се показва, и разбирайки какво обяснявам, може да ви стане ясно защо привилегията, която ползва този който може да
емитира обещания/дълг (в собствената си валута) и да получава стоки и услуги на момента, е толкова важна.