Справочници, схемотехника, теория > Химия за начинаещи

Антикорозионно покритие за алуминий

<< < (3/5) > >>

Радико:

--- Цитат на: EDM electronics в Ноември 21, 2019, 11:03:24 pm ---Вярно, бях забравил за тая смола. Все се канех да купя един литър да имам. Това сигурно е от оная напълно прозрачната. Аз мисля, че ще свърши работа. Дори сега се сетих, има една такава напълно прозрачна смола, която се втвърдява в UV-лъчи мигновено. Има я в Алиексперс, не знам дали тук се продава.

--- Край на цитат ---
Ами UVлакове има най различни май евтините се ползват в полиграфията за лакиране на картофн или на печат върху метал. Така наречения Топлак за ноктопластика също е УВ. Вероятно в Алиекспрес става дума точно за него.  Върха на технологията са материали от сорта на "Силар" и "Синтерфил" които са толкова здрави и износоустоичиви, че се ползват за зъбни пломби, но цените там са ужасяващи. Мисля, че ползването на фотополимери е оправдано само за някакви изключително отговорни неща при които е важно и много бързо приключване на операцията "ремонта"
И да вметна най добрият разтворител за епоксидни смоли е смес 45% ксилол 55% толуол.
Мисля, че имформацията би била полезна и за колегите правещи експерименти с високи напрежения.

EDM electronics:
Vetap, а този епоксиден лак дали е идеално прозрачен, като двукомпонетната епоксидна смола, защото искам да се запази металния блясък на полирания детайл? Ако е от рода на българската смола - жълтясала  :D, не ме устройва.

Аз мисля, че прозрачната епоксидна ще ми свърши работа, само трябва да помисля, да направя един двигател от чистачки, да върти детайла след като го намажа, за да стане равномерно и да не се стича, докато изсъхне смолата - 15-20 мин.

Радико, разтваря нали, не е разрежда? Т.е. ако искаме да премахнем смолата?
Кислола ясно, има го в супера, а тоулола какво беше, къде се продава?

Радико:
Веднъж втвърдила тази смола може да бъде премахната само механично или със някакви супер екзотични и супер агресивни вещества.
Ксилол:
https://gsstroimarket.bg/product/3189-razreditel-ksilol-1l 
Тоулол
https://himsnab.eu/toluol 
И двете врщества са сравнително достъпни. Принципно Лакпром ги предлагаше като готов разредител, но дали го правят още един господ знае. Е тука намерих едни гърци:
http://asmatex.bg/epoksidni-pokritiya/59-vimepox-solvent 
П.П. ти нали преди време търсеше профил за подводно крило намери ли го.

bugman:

--- Цитат на: EDM electronics в Ноември 21, 2019, 10:39:57 pm ---Понеже бих искал да запазя полировката, ако е възможно, какво бихте казали за автолак - той е на полиестерна основа, идеално прозрачен и има отлична адхезия, предполагам и към полирани повърхности? - примерно да ми направят един спрей в магазина

--- Край на цитат ---

Автолаковете по принцип са акрилни, рядко и основно при индустриалните машини се използват полиуретанови, вероятно защото полиуретановите покрития, въпреки здравината, пластичността и устойчивоста към химични влияния - имат недостатъчен гланц. Полиестерните лакове основно се използват при праховото боядисване и май не се славят с особенни качества, още повече за приложения изложени на атмосферни влияния... 

Оксидацията прави много здрав, повърхностен слой, макар и да отнема микрони от старият, обаче забрави за гланца, за адхезия е добра основа, но за крайно покритие в агресивна среда, като морската ме съмнява да изкара дълго...

Полиретановите и епоксидните смоли са вариант, който би запазил гланца - особенно епоксидните, но не са чак така здрави, а и може да се наложи постигане на голяма дебелина на покритието и допълнително полиране.

Има едни сувременни, така наречени "Керамични" лакове - толкова са здрави, че някой не подлежат на полиране, а има и такива, които ти дават няколко дни за оправяне на несъвършенствата и после пак стават чук...

На готови спрейчета не е добра идея да се ползва каквото и да било покритие, основно защото заради трайността в готово състояние, в тях химиите са различни и са по-скоро за декоративни цели или временни поправки.  ;)

bugman:

--- Цитат на: Радико в Ноември 22, 2019, 09:46:48 pm ---И да вметна най добрият разтворител за епоксидни смоли е смес 45% ксилол 55% толуол.

--- Край на цитат ---

Това проверено ли е, защото нещо не се намират разредители в малки разфасовки за епоксидните грундове, които често използвам и имам проблем с почистването на инструментите... :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия