Справочници, схемотехника, теория > Програмиране на микроконтролери, програматори, цифрови проекти
Логика за управление на помпа и хидравличен изравнител
valex:
Имайте в предвид и това, че при начално пускане температурите на датчиците са изравнени, а ако няма движение на флуидите датчиците ще дават грешни температури.
EDM electronics
Това което ти трябва е подобно управлението на дрон. Някаде бях виждал примерно управление реализирано с Arduino.
juliang:
Я да видим това при вас ще тръгне ли (който иска да опита, де...).
DI1 e сигнал от пресостата, DI2 е сигнал за ръчна работа (променят се с поставяне на чавка в квадратчето), и съответно имате AI1-AI4 за 4-те температури (мери ги в десети от градуса), а в AO3 и на дисплея показва сигнала в стотни от волта.
Стартира се със simulator.bat
Със ESC се виждат аварии, с OK се влиза в менюто. Само първото подменю ("Настройки" на кирилица) ви интересува, другото са разни настройки дет идват заводски...
EDM electronics:
--- Цитат на: valex в Януари 31, 2020, 08:49:28 am ---
EDM electronics
Това което ти трябва е подобно управлението на дрон. Някаде бях виждал примерно управление реализирано с Arduino.
--- Край на цитат ---
Аз така или иначе ще го правя с Arduino, защото платформата има богата библиотека на всички видове датчици. Трябва ми само основния алгоритъм на управление, да захапя само началото. Не че нямам собствено виждане за преоткриване на топлата вода, но това би ми спестило много начално лутане и експерименти и то на място - вътре в във водата.
Трябва с два датчика - компас и GPS да управлявам реверсивен двигател за лодка и рул със серво мотор. Сервото ще върти руля на +,- 90 гр. Първо да следва маршрут по зададени с бутон последователно примерно от 30-60 GPS точки - ръчно или готов маршрут от Уарт GPS порта на сонара. Ще трябва да има флаш карта за запомнени N-броя маршрути. Другата функция на контролера трябва да бъде електрическа котва. Натискам само един бутон и двигателя трябва да коригира от течението, както позицията и да ме държи в тази точка, така и направлението чрез компаса. Въобще много сложен проект. Не съм стигнал до там, защото първо трябва да имам готов работещ двигател със серво управление. Проблема е сервоуправлението. Не съм измислил най-добрия вариант - здрав, надежден, евтин. Сервото трябва да издържа тяга създавана от основния двигател около 120 кг/см.
Има руски фирми, които имат такива автопилоти, но код не се продава. :D Ще помоля моите началници от КГБ да ми ударят едно рамо. ;)
За мен това е предизвикателство, но полека лека, едно по едно, с опит и грешка ще станат нещата с лаптопа вътре във водата.
Ако намериш нещо - код, да видя основната логика - алгоритъма на управление на двигателите, ще ми бъде от полза. В Алиекспрес продават готови пилотни контролери, не са скъпи, дават ги за универсални, но нямат моите изисквания и не ми вършат работа. Не мога и да добавям нищо в тях.
Изровил съм НЕТА за нещо готово, само до го побутна, преправя, но не намерих.
Радико:
EDM Мисля, че не би било лошо да отвориш отделна тема за този въпрос.
Иван Димов:
Аз бих избрал най-простото възможно решение. Имаш един датчик, който следи само температурата Т2. Мисля че се казваше тригер на Шмит една електронна схема, която се включва под определена стойност на входния сигнал и се изключва над друга по-висока стойност на входа. Нещо като хистерезис има. Значи температурата Т2 като падне под 95 градуса и тригерът се включва - помпата на котела тръгва. Така T2 започва да расте и като надскочи 98 градуса, тригерът изключва котелната помпа. Аз доколкото разбрах, това е топлообменник. Ако е само гола тръба, то тя трябва да е вързана към водопровода преди котела за да има нужното налягане в нея, защото ако консуматорът на топла вода не връща обратно охладена, налягането ще падне.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия