Ми на мен ми е мерак да се направи преобразувател от топлинна в електрическа. Щом от електрическа става топлинна значи все някакъв начин ще има.
Ами няма такъв начин... колкото и да не ти се вярва това.
Термодинамичното уравнение има 2 компонента - единият е толинния (енталпийния), а другият е "степента на безпорядък" (ентропийния). От това следва, че спонтанно поглъщане на топлина от околното пространство може да има само когато степента на неподреденост много силно се увеличава. Примерно - ако разтвориш амониева селитра във вода, температурата на разтвора рязко спада. Така си охлаждахме без хладилник бирите и кока-колите едно време по бригадите. Има случаи (и рецепти), при които охлаждането е толкова значително, че сместа от вещества замръзва до -18'С. Това обаче са екзотики.
По-голям ефект ще постигнеш с Пелтие-ефекта (или по-скоро този на Томсън, в случая), отколкото с магнити.
Не ти ли е направило впечатление, че всеки вид полезна енергия, която ползваш за нещо (електрическа, механична, светлинна, химическа, ...) накрая
винаги се превръща в отпадъчна топлина? (и се разсейва като такава) Мислиш ли, че това е случайно? И смяташ ли, че ако имаше (лесен, и най-вече ефективен) начин този процес да се обърне, сумата и хора, и животински видове, вече нямаше да са намерили начин да се възползват от това?
Ако това беше възможно - никой нямаше да си играе да чака енергия от Слънцето или от някакви други (химически, ядрени) източници - всеки щеше просто да си седи и да поглъща топлина от околното пространство. И тогава по-скоро щяхме да преохладим Земята, отколкото да я прегреем