Твоите хора работят по алгоритъм, по който може здравните им каси да платят по-малко, докторите да спечелят повече, а пациентът да не оздравее по принцип.
А ти какво очакваш - лекарите да работят без пари ли?
Аз на още нещо се чудя - десетилетия плащаме по 50-100 лева за здравни вноски, и сега изведнъж се оказа, че нямаме болници, нямаме лекари, нямаме оборудване ... Ми няма да имаме, щото всичко това струва пари.
Не може един тенекеджия да взима 150 лева за боядисване на детайл на Дачията, а един стоматолог да прави пломба за 50 лева. Няма как плочкаджията за една баня да взима повече от сърдечния хирург за поставяне на една клапа.
Казваш че високото кръвно се лекува с гимнастика на шията ... ми ОК. Вирусните заболявания пък се лекуват с дистанция и дезинфекция. Обаче това не кефи 90% от населението, то иска да глътне едно хапче и "да му мине".
Да, и в двата случая ще има пациенти, при които това лечение няма да помогне. И настава борба за тия, при които лечението не помага. И това вече е скъпо. Изключително скъпо.
От какво да живеят стотиците лаборанти и учени в лабораториите, създаващи нови лекарства? С какви пари да се купи оборудването, сградите и консумативите за тези изследвания?
Кой щеше да плаща заплатите на хиляди доктори, които сега ни трябват, но преди година вероятно щяха само да търкат столовете поради липса на заетост? Кой щеше да поддържа болници със 2-3-5 000 празни легла, които сега ни трябват, но преди година щяха да са празни и вероятно след година пак няма да са ни нужни?
А нито болница се строи за месец, нито лекар се обучава за месец.
Алтернативата е естествен подбор. Който оцелее с гимнастики и с дистанция - оцелее. Другите просто не са били пригодени и да си мрат. И ще ни е доста по-евтино.
Нещата много ми приличат на спора за магистралите... има хора които не разбират че магистралата не може да се постеле когато някой реши да тръгне за морето и след него да се навие на руло и да се прибере в склада. Че всеки трябва да плаща немалка сума за да може магистралата да е там и да може да се ползва тогава когато на някой му потрябва. Че тя е там и изме и лете, че трябва да е изчистена от сняг, опесъчена и изкърпена.
Или с АЕЦ-а ... Тока бил скъп, що да харчим милиарди ... Ми щото няма как да изникне нов АЕЦ в моменат в който щракнеш ключа на лампата... Ти плащаш не само за тока който консумираш - плащаш и за това някой да гарантира че ще има ток в моменат в който ти потрябва...