Малко конспирация:
Днес едни приятели докато си пием сутринта кафето ми викат, не забеляза ли, че откакто взеха да ваксинират масово с Астра Зенека и настана бум и 3-ти локдаун? Карат ме да си мисля, че вътре във ваксината има жив вирус, който заразява. На който му е силен имунитета го прекарва безсимптомно, други губят битката и ги хваща същите симптоми, като баш болестта - тромбози и т.н.
Викат още, всички шушу-мушу чакат "Спутник", а то по телевизията и дума не става да се изрече, камо ли внесе, сякаш Ленин я е правил тая ваксина?
EDM, ако тръгнеш да търсиш конспиративни теории, винаги ще намериш съвпадения.
Първата вълна беше миналия април. Ако съм с достатъчно развинтено въображение и имам да разчиствам сметки с щъркелите, бих твърдял че точно тия пернати дъгокраки гадини носят вируса отнякъде. Дори бих си позволил да си помисля, че специално ги заразяват преди да почнат да се връщат да гнездят у нас...
Ама това че имаше пик и през октомви щях тактично да го пропусна, щото не ми се връзва в конспирацията...
За Спутника... не виждам кривата на заболеваемостта в Русия да се влияе много от ваксината... така че не виждам смисъл да очаквам кой-знае какво. Отгоре на това рашките все още нямат ресурс да произвеждат за собствена употреба, не знам как ще задоволят търсенето в световен мащаб.
А цялата история е да се ваксинират възможно най-много хора възможно най-бързо - това е начина да се намали рапространението и смъртността. Да, ще умират хора от усложнения след ваксинирането, ама ... за седмица да са умрели 2-3 човека в БГ, а от вируса са умрели хиляда... кое е по на сметка? Ясно ми е че хич не е гот да се окажеш между тия 2-3 човека... но ще има такива случаи, както има и при другите ваксини. Хора умират на операционните маси, умират блъснати от автомобили, ударени от ток... да спрем всичко това ли?