Цитат:
....Три дена по-късно на 03.11.2021 г. от министерството на здравеопазването получих отговор, че не разполагат с исканата от мен информация и изпращат въпросите ми за отговор по компетентност на НСИ и НЦОЗА.
Що не цитираш малко по-нагоре:
Както вече съм ви информирал на 31.10.2021 г. поисках със заявление по ЗДОИ министерството на здравеопазването да ми предостави информация, касаеща броя на починалите български граждани за периода от 01.01.2021 г. до 31.10.2021 г.. Поисках информацията да е по месеци и да дава отговор на следните въпроси:
1. От какви болести са умирали българските граждани през посочените месеци?
2. Подписвани ли са съобщенията за смърт от Ковид-19 от патолог?
3. В колко от съобщенията за смърт е посочено, че е извършена аутопсия?
4. Колко са починалите от инсулт, инфаркт, онкологични заболявания и СПИН?
Ето това е поискал човека от МЗ, и съвсем правилно са му казали ,че не разполагат с тази информация. Ако си беше поискал броя на починалите от Ковид - вероятно щяха да му я дадат.
1 - не цялата информация за починалите отива ежедневно в МЗ по обясними причини. Отива в статистиката.
2 - явно доста хора не са наясно с какво се занимава патолога. Моля, прочетете следващата точка.
3 - явно много хора не са наясно и кога се извършва аутопсия. Аутопсия се извършва когато има съмнения за причината за смъртта. Примерно човека е намерен у дома си умрял, и няма яснота от какво точно. Когато е умрял на операционната маса да се прави аутопсия е леко безмислено. Ако има съмнения, ако има следствие - да, тогава се прави аутопсия.
4 - Ми тази информация в МЗ я нямат. Поне не и ежедневна. Министерството се занимава с друга работа, не да бори умрелите. Примерно - брои лекарствата, парите за болниците... е такива неща. Да борят умрелите по причини - това е работа на статистиката.
Когато човек иска конкретни данни - да си ги поиска конкретно. Поискал е това - дапи са му този отговор.
А, да ... част от исканите данни за 2020-та година вече ги има на сайта на статистиката. Специално за умрелите по причина.