EDM, всяка кола се чупи по едно или друго време. Но да ми казваш че Ладите или Москвичите са били здрави ... айде моля ти се. От 10 000 вероятно 10 са изкарвали 150 000 км.
Баща ми имаше жигула... на 70 000 в картера при смяна на маслото случайно намериха част от обтегача на веригата. Добре че го забелязаха, щото всеки момент можеше да стане голямата беля.
На 100 000 смениха цялата предница (всичко пред предното стъкло) щото всичко отпред беше изгнило толкова, че колата можеше да се сцепи на 2.
Нямаше година в която по колата да не се е правило нещо (консумативите не са включени).
А служебното Пежо което взехме преди 3 години всеки момент ще превърти 200 000 км и по него са сменяни само 2 предни амортесьора, щото единия беше изпуснал. Е, и там накладки, дискове, масла, филтри, гуми ...
Карам трета година Опел Мерива, взета втора ръка. На реални 180 000 км е. Миналия месец смених верига, щот почна да чука лекичко. Като я взех смених един семеринг на коляновия вал, щот сълзеше. А, да ... и ел. съединителя на климатика беше изгорял, та го смениха и него.
Тази кола има пълна сервизна история от както е купена 2010-та до като е дошла в България през 2017-та. Обслужвана е само в официален сервиз на Опел, вкл. и смяна на гуми, подмяна на крушка на фара и подобни дреболии. По нея не е правено АБСОЛЮТНО НИЩО, освен обичайната смяна на консумативи. Никакви кормилни накрайници, амортесьори, шарнири, тампони, биалетки и т.н. Всичко е такова, каквото е излезнало от завода.
Та не знам кой как си кара колите, но съвременните коли са много по-издържливи от тези преди 20 години. Не осъзнаваме, но сега караме много-много повече. Преди 20 години за ден се караха 500 км само ако се ходеше на море. Сега едно ходене София-Търново го нямаме за нищо, аз поне веднъж месечно имам излизане по 200-300-500 км, при това лично. Служебно правим 1000 км на ден поне веднъж седмично.
Дори и в София ... преди 30 години баша ми ходеше с кола на работа. Точно 6 км - 3 отиване и 3 връщане. Сега аз минавам 30-40 км всеки ден, за да взема и жена ми от работата. Нямало не знам к'ва си мивка в Практикер в Младост - мяна проблем, от Младост отиваме в Люлин, щот в люлинския практикер я имало. А това са 20 км само в едната посока... Или от Младост ще отида да заредя на Марешки в Люлин... щот там бензина е с 20 ст по-евтин. Е ги 40 км.