Идват години, при които автомонтьорите ще гледат колите, като голям камък или като абориген лаптоп. Не става вече с килийно образование, с два ключа и един чук и хоп монтьор със самочувствие на професор и над професор.
Хич ги няма тия по тоците, дори свързването на крушка е много трудна задача.
Скоро си бях оставил колата в автосервиз, да й сменят спирачните дискове. Връщат ми я с неработещ АБС. Правя рекламация, а те се чешат по главите. Почнали едно обикаляне по "специалисти" по софтуера, лаптопаджии, за които компютъра е само за престиж, но се бърникат пред клиента и се правят на програмисти, аз само им гледам сеира и селенията.
След една седмица обикаляне по "спецове", автоморги и смяна на части, нито ми оправиха АБС-а, нито откриха къде е проблема. Викам им, измерихте ли, дали работят датчиците - биват индукционни и на хол при новите коли. Те викат ми то не можело. Отидох с малкия осцилоскоп в сервиза и викам вдигайте колата на 20 см във въздуха и гледайте. Свалих буксата на АБС-а, като предварително я бях снел от Интернет. Карам един шерп-монтьор, да върти колелото и показвам на собственика импулсите на осцилоскопа - той се хвана за главата - мислеше, че малкото екранче са ми го пратили извънземните.
Вика нищо не схващам. Изчетох му една лекция, но по тъпото изражение разбрах, че грам не е разбрал.
Датчиците бяха в ред, проблема го локализирах в електронния блок на АБС-а. Но тези блокове имат номера и са твърде различни, макар и за еднакви марки коли, в зависимост от екстрите. Казаха ми, че не могат да оправят блока, обиколили са де що има "компютърни спецове". Викам ясна работата - чокондури на чокондурите, пак ще трябва да съм всичко, вкл. и автомонтьор.
Свалих блока /което беше най-трудната задача в мероприятието/ и го поставих под микроскопа. Вътре една хибридна интеграла на BOSH, залята с прозрачен гел и тънки алуминиеви /косъм/ жички, заварени с точкова заварка за схемата и галетата. 3-жички бяха прекъснати от вибрациите на двигателя - работата, проблема вече беше крайно ясен.
Под микроскоп и с малко въображение и импровизация възстанових връзките, закачих и всичко стана ОК.
Та без четене, без практика, без творчество и импровизация, тия с килийното си образование, не ги виждам утре как ще си изкарват хляба. Освен да ме наемат да им давам акъл с едни бели ръкавици и една показалка, да се учат.
Иначе акъла най-скъпо струва, с ръце и крака не се изкарват много пари.