Номак, защо мислиш се правят огромни ТЕЦ-ове и още по-огромни АЕЦ-и?
Ами почти по същата причина, поради която се правят все по-големи самолети. Голяма част от инвестицията не е зависима от мощността, а другата не е пропорционлана на мощността. Също така по-големия агрегат има по-голямо КПД.
За да си прекараш газ у дома за газоразпределителното дружество му е почти все тая дали ще сложи в земята тръба 1/2 цол или 4 цола. Багера ще копа еднакво.
Една горелка 500 киловата при нас е 10 иляди евра. Една горелка 10 мегавата е към 50 иляди евра. 20 пъти по-голяма мощност срещу 5 пъти по-висока цена. Сега ти оставям за въображението да сметнеш колко ще струва горелка 5 киловата (моите такива не правят).
Един гол парен котел който прави 6 тона пара на час струва съвсем примерно 100 000 лева. Един гол котел дет праи 1 тон пара струва 30 - 40 000.
После идва автоматиката и системите за сигурност. При тях почти няма разлика колко голям е котела - манометъра си е манометър, нивомерното стъкло си е стъкло, таблото за защита и управление пък ептен не го интересува колко голям е котела.
Ще спестиш от по-малкия диаметър на тръбите и крановете, ма заварчика пак ще трябва да заварява точно толкова на брой заварки.
Конкретно за цената на тока и газта - цената е такава, на която има купувачи. Отърси се от тоя комунизъм, където ЦК определяше кое колко струва. Ако пуснем тока на 3 стотинки, съседите ще го изкупят. За да не им го продаваме, ще трябва да направим митници и ограничения. В момента в който почнем да делим клинетите на "свои" и "чужди", ще последват ответни реакции и ще загубим и мижавия пазар, дето го имаме. Без пазар няма долари, без долари няма нефт, без нефт се връщаме към каручките с конете.
Да, разпределителните дружества малко се оливат. Ма това е пазарната икономика - ако цената не ти харесва, не купуваш. И мен не ми харесва цената на черешите във фантастико, затуй не купувам. Не ми харесва и цената на чадъра по морето, затуй отивам в Гърция.
А цената на тока за битови потребители в Германия е към 40 стотинки. За малки фирми отива към 70 стотинки...
"Ама там заплатите били големи".... Ми що работиш за 600 лева без договор бре? Искай си заплата с която можеш да си покриваш сметките!