VITAN, миналата седмица имаше новина от САЩ, че американците спират производството и продажбите на Ф-35 поради множество дефекти до второ нареждане.
Да, проблемите им са много и от всякакво естество. За хардуера бяха писали, че много електронни компоненти давали дефекти, защото ги купували от Китай, а както всички знаем китайските компоненти не са от качествените - йофтини, но с много компромиси. Аз примерно основно такива ползвам, но спазвам златното правило - поне 5 ПЪТИ инженерен запас и нямам проблеми. Ако ползваха американосите собствени компоненти, ако все още произвеждат де, то тия самальоти щяха да са непродаваеми, като се има предвид, че един болт струва 50$.
Чел съм, че и стелт-боята им не става. При преминаване на свръхзвукова скорост боята започва да се лющи и самолета се оголва, като мъх на праскова. После трябва да го карат отново в САЩ в завода за нанасяне на друго покритие - пребоядисване. Въобще американската военна техника има много скъпа поддръжка и вероятно това е и цел, а не недостатък.
Примерно нашите закупени самолети, дето още завода не е построен, а ние ги платихме, имат много скъпа експлоатация. Един летателен час струва по спомен 200 хил. лв. Чисто заробване са американските самолети, но така е при колониите - те трябва да плащат рекет от всичко.
Аз затова си карам и моята стара Лада производство 1975 г., по-голяма от мен 11 год. - здрава машина, за която ми завиждат 50-60 г. пенсионери с Мерцедеси и Аудита, особено сега като завали снега и те са крайно неустойчиви за разлика от мен.
Ладата ми нито се разваля, нито има скъпа поддръжка. На 5-6 г. сменям само едни накладки, а те струват 15 лв. за цялата кола.