juliang, това което казваш е вярно, но не съвсем, не по всяко съображение за придобиване на имот. Да, този който няма имот, той няма пречки и задръжки да циркулира, като панаирджия по градове и държави, него няма какво да го прикрепи трайно към дадена територия. Но абсолютно всеки човек в т.ч. и западняк се стреми да придобие собствено жилище, няма глупави - иначе холивудските звезди щяха да живеят на палатки, не в палати
. Въпросът е, колко е постижима тази цел? Нещата така са направени на запад, че тя да е много трудно постижима и то не без основание. Някога и там е било лесно, примерно до 80-90 год. Но основната идея е, че когато човек няма собствен имот, то той няма да спестява и ще харчи цялата си заплата. А това е разход, който съгласно основните принципи на Икономикса, се явява инвестиция. Т.е. всеки без имот е най-добрия инвеститор. Това дава тласък на икономиката, но за чия сметка? - за малоимотния и безимотния, който няма какво да остави, като наследство на децата си. А българина е консервативен, той иска да обезпечи бъдещето на децата си, независимо дали го наричате социализъм или капитализъм.
Например в Германия масово жилищата принадлежат на фирми, които изграждат цели квартали за отдаване под наем. И за да не бъда голословен, имам познат германец, женен за моя позната. Чиляка работи в старчески дом за 1 700 евро, не както някои си мислят, че в Германия взимат по 10 000 еврака на месец. Някои вземат и по 1 мил., аз и тук имам познати, които изкарват на месец по 120 000 лв., но говорим за общия случай. Та този германец с мизерната си заплатица дори няма и кола, за което аз се учудих много. Няма не толкова заради цената, просто човека не е по колите, има колело. Жив за оплакване е германеца - нито жилище, нито кола, само едни гащи на гъза си
. И като разговарях с него за жилище, много подробно ми обясни как стоят там нещата, като никак не ме изненада, защото аз самият съм живял повече от 4 г. на запад, не
Радико да ми разправя той на мене, кое как било. Той беше там 2 месеца и стана, като оная поговорка:
"Пет годишно магаре - десет години с овцете" .
Та имам и познати в други западни страни, приятели западняци, кореняк западняци. Водили сме разговори кое как, защо на длъж и на шир, защото съм живял заедно с тях, та няма как някой от тоя форум да ми разправя, къде е по-добре. Видно аз съм в България, а имах предложения за работа до пенсия. Както ви го казах: "Който го може тук, ще го може и там" и никакъв кАмунизъм или никаква ДС няма да му попречи.
Стига сте си измисляли причини за собствените си неудачи. Стига сте се оплаквали, ами си налягайте парцалите, ако искате да имате материалните блага, като западняците. Известна ми е кристално ясно тяхната ценностна система - изключително материални личности. Когато правих на приятели услуги, те ми предлагаха пари, които за мен беше обидно да взема. Не ме разбираха и моята безплатна услуга в тяхното съзнание се таксуваше, не като услуга на приятел, а като промоция от хипермаркета.
Ама тези неща ще ги разберете едва, когато имате близки отношение със западните туземци, не това което виждате на улицата или дават по филмите.
Спирам до тук, защото мога много да говоря на тая тема.