asensavov здравей.Моят Солар – Слънчева инсталация за парно отопление и БГВ работи вече 11 години.
Соларът работи целогодишно т.е. пролет, лято , есен и зима.През лятото близо 6 месеца Соларът осигурява БГВ.
През лятото 6 месеца моят газов котел е в дълбока ВАКАНЦИЯ, просто е изключен.
Преходните сезони пролет – есен Соларът произвежда топлинна енергия, която изцяло се използва за ОТОПЛЕНИЕ.
През тези сезони Соларът произвежда 30 – 50 % от топлинната енергия за отопление.
Правя уточнение, край София т.е. Банкя където живея, отоплителният сезон е 6,7 понякога 8 месеца.
Зимните месеци декември, януари и февруари край София има малко слънчеви дни, денят е къс и тогава газовият котел
поема отоплението на къщата.Разбира се при слънчеви дни, каквито бях 01,02,03 и 05 декември Соларът помага на
газовия котел като 4 – 6 часа отоплението се поема от Солара.Последните 2 – 3 години, февруари е доста слънчев,
има 10 – 14 слънчеви дни.
asensavov въпросът дали си струва инвестицията за мен отдавна е решен.ДА, СТРУВА СИ.Само слепец или
агент на някоя енергийна МАФИЯ може да твърди, че подобна слънчева инсталация е неефективна и не се изплаща.
В какво се изразява ефективността и какви са ползите от Солара.Това съм го казвал многократно във Форума, за
съжаление малко хора го разбраха, затова ще повторя.
!. Годишният разход на газ на домакинството ми падна от 1 200 – 1 400 куб. м., без Солар, до 785 куб.м за 2019 г.
Битовата газ /метан/ в домакинството се използва за отопление, за БГВ и за готвене.
2. Увеличава се ресурса на работа на газовия котел.Котелът 6 месеца е ИЗКЛЮЧЕН.
3. Намалява се разхода на топла вода през летните месеци.През зимата когато БГВ се подгрява от газовия котел
месечно домакинството изразходва вода 4 м. куб. През лятото месечно домакинството изразходва вода 2 м. куб.
4. Екологичен ефект, произвежда се чиста топлинна СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ без СО2 емисии.Намалява се изгарянето на
метан и се намаляват СО2 емисиите.
5. Температурният комфорт на помещенията се повиши многократно.Когато енергията за отопление е БЕЗПЛАТНА, пускам
Солара да отоплява и се разтапям.
В тази връзка, искаме ли чист въздух в София? Искаме.
Какво правим? Подменяме стари печки на твърдо гориво и слагаме ФИЛТРИ на комините!
Резултатът? Пилеене парите на данъкоплатците и набиране на политически активи от безмислена дейност.
asensavov в заключение, практиката показва, че всяка подобна слънчева инсталация е уникална, т.е няма
универсална рецепта.Искам да кажа, че за твоя Солар който ще работи при теб, трябва да се направи конкретен проект,
съобразен с къщата, разположението на панелите, дворното място, брой панели, обем на буферния съд, тръбната разводка и т.н.
Мога да ти помогна при изготвяне на проекта, все пак имам някакъв практически опит.
За проекта трябва да знам каква къща ще отопляваш, обем на помещенията, има ли топлоизолация и каква, дограмата.
Планировка на къщата и дворното място, какво има около къщата, има ли други сгради или дървета.
Поздрави