Имам един познат софиянец, преди доста години видя за първи път магаре на живо. Като взе да се радва тоя човек, взе да звъни на майка си, на приятели - видял магаре. Виждал преди само на книга. Все едно бе свидетел на извънземно нашествие.
Та имате много общо. Хабер си нямаш как са гледали животните тогава.
Имало е организирана паша на всички животни. Минава сутринта пастира и подбира всички животни от дворовете, вечер ги връща.
Къщите масово се строяха по селата с труд от съседи и приятели. Сайтовете на "Америка за България" тотално са те заблудили за тогавашната действителност.
Не всички софиянци са еднакви. Колкото и да не ти се вярва, имам доста добра представа от първо лице какво е да се гледат животни. Не съм бил цял живот програмист и сервизен техник.
И повярвай ми - картинките от "Работническо дело" с усмихантите младежи и девойки във фермите са точно толкова достверни, колкото рекламите с усмихантите младежи и девойки, ползвали тоалетна хартия "Емека" по телевизията сега.
Пашата не е единственат грижа за животните. Пак ти казвам - почистване, събиране на фураж, доене, обработка на продуктите - всичко това е изключително времеемко и трудоемко занимание. Което отгоре на това не може да се отлага - трябва да се прави всеки ден, няма събота-неделя, няма "отивам на море тая седмица, ще почака". Крава, 10 овце, 50 заека и 100 кокошки могат да ти отнемат почти целия ден. А още не сме споменали за лехите с домати, краставици, тикви, копър, чесън, боб...
За строежа на къщи - имам 2 вили, едната е 60 квадрата на 2 етажа плюс гараж отдолу, другата е само 30. И в двете съм участвал лично в строежа. Не ми обяснявай че е работа за 5 уикенда. Това са години работа, и пак не е същото ако дойде бригата с техника и специалисти и я дигне за 3 месеца. Да, със съседите можете да вигнете някаква къщурка 20 квадрата на един етаж, но за нормален строеж ти трябват много други неща. Не че е невъзможно, но защо трябва да си го причиняваш? А и пак не става сам ос помощ от съседи - няма да копате с кирките, като един багер ще свърши работата за 1 ден. Що трябва да бъркате бъркалата с лопаите на поляната, като може да извикате едно "Пуми" което да докара и налее бетона за плочата за час-два?
Ти греди за покрив качвал ли си с въже и макара на 3-я етаж? А керемиди за 60 квадрата покрив пак с тая макара? И после да се качиш и цял ден да ги редиш? И така поне една седмица, щот за ден не става...
Аз още си спомням как бяхме съоръжили една лебедка и една въжена линия до едно дърво, с която вадихме камъни от реката за дренажа... да ти казвам ли как се вадят 10-20 кубика камъни от реката, дори с лебедка, дори само на 20 метра от къщата? А как се копа дренажната канализация до същата тая река... на ръка, с кирка и лопата...
Така че не ми обяснявай как стоят нещата, още повече ако лично ти не си го правил.
Аз педпочитам да работя това, в което ъм се специализирал в продължение на 20 години, да изкарам пари, с които да платя на други хора, които 20 години са се специализирали в това, което искам да бъде свършено, отколкото да откривам коелото и топлата вода.
Да, правя го като хоби:
и смятам че в повечето случаи се справям по-добре от болшинството майстори:
Но не бих го правил всеки ден. Не ме кефи просто.
П.С. Оня дебелия е собственика на банята, роднина и дипломиран психолог...
Ако знаеше с какво се захващаме нямаше да се съласи в никакъв случай
и той си мислеше че първия ден ще изкъртим, втория ден ще лепим и на третия вечерта ще може да се къпе в новата баня... 2 седмици се къпаха по роднини и съседи