Та кво викате става в Афганистан... американците още не са успели да се изтегля, а талибаните вече стрелят из Кабул.
Казвам ви аз - тия няма да стоят дълго в границите си, ще тръгнат. И ще тръгнат на север...
Въпрос на анализ на ситуацията е:
Според мен всичко това е една добре планирана американска операция. Дали са си равносметка, че за 20 г. нищо не са постигнали и си дават сметка, какво биха постигнали, ако се изтеглят. Американците в никакъв случай не бягат, а се правят, че бягат.
Факта, че талибите завладяха толкова бързо страната /както американците превзеха Ирак/, ме кара да си мисля, че имат взаимна договорка и всичко е един театър.
При изтеглянето на американците от казармите виждаме оставени пълни складове с оръжие, безпилотници, танкове, БТР, въртолети, самолети - напълно непокътнати и ключовете са оставени на таблата. Ако аз трябваше да се изтеглям най-малкото бих ги унищожил при условие, че не мога да ги взема. Това показва, че ТЕ - американците ги въоръжават. Не може да се постигне такъв бърз успех без външна и вътрешна политическа подкрепа и гаранции.
Кой няма интерес от държава на талибаните? Това са Таджикистан, Узбекистан, всички околни държави в Средния изток и най-вече Русия. Китай, Пакистан - основните спонсори на талибите имат интерес.
Талибите имат същата идеология, като ИДИЛ, те са едно и също нещо - фундаментален ислям. Голяма част от бойците на ИДИЛ са афганци, а и голяма част от останалите, които прогониха от Сирия избягаха в Афганистан. Точно те сега са участниците в основните военни действия в Афганистан, а не талибите.
Талибите направиха дипломатическа совалка в околните държави под претекст за благословия, гаранция за мир и не вмешателство - основно с руснаците. Така или иначе руснаците нямат избор - нямат нито намерение, нито сили, нито средства за 2-ри Афганистан.
Има данни, че талибите са хора на честта и държат на думата си. Няма данни някога да не са удържали на думата си - така смятат повечето авторитетни геополитически анализатори.
Аз смятам, че не е така. На първо време ще изчакат да укрепят властта си в Афганистан и ще се първата държава в света с фундаментален ислям - сбъднатата мечта на ИДИЛ.
След това ще започнат ерозийната си дейност в околните държави от бившите републики на СССР. Това означава много големи проблеми за Русия, защото след като се разпространи фундаментализма там, следващото стъпало е Русия с многобройното си мюслиманско население.
Четох някои коментари под видеа на руски от таджики и узбеки. Тези се надяват, че настъпва вечният мир в мюсулманския свят, живеят с някакви заблуди и илюзии, като светлото европейско бъдеще от брикети, чалми и гейове или като украински фашисти, които ще победят руските славяни.
Та с две изречения за тия дето четенето, още повече разбирането, логиката не им е силната страна:Фундаменталния ислям по обещания на талибите няма да се разпространи извън границите си толкова, колкото не се придвижиха границите на НАТО до самите граници на Русия по лъжливите обещания на американците.
Всичко, което се случва сега, го знаех от години, че ще е така, защото това е стар американски план са отслабване развитието на Русия, чрез създаване на проблеми по всички направления, включително и това за Курилските острови с Япония. Те са възприели тактиката на хиените, които нападат големия хищник групово от всички страни, за да го победят с численото си превъзходство.