Човече... как можеш да сравняваш изобщо двете неща?
Малко след като взех БМВ-то се появи проблем - левия фар на дълги светеше постоянно. Оказа се проблем в т.нар. LCM модул. Light Control Modul да ти стане по-ясно. След като го замених, се наложи да го препрограмирам. И останах без думи като разгледах менюто. Само някои нещица:
1. Искаш дневни светлини, които да се включват при запалване на двигателя? Няма проблем, сложете чавка в това квадратче. Ама ... какви дневни светлини искате? Къси? Дълги на 50%? Фарове за мъгла? Изберете желаната от вас опиция. А... искате ли да ви светят и габаритите отзад, или ще желаете да си ги пускате ръчно при нужда?
2. Паркирате БМВ-то си на алеята пред дома си. Искате ли да активирам функцията "Follow me home" (демек - "изпрати ме до вкъщи"? За неразбралите това е включване на фаровете за 30 секунди след като заключите колата за да не се спъвате по алеята до вратата си. Ама с кои фарове ще ви е по-комфортно да ви осветявам алеята - Къси или фарове за мъгла? О, извинете... вие сте свикнали да паркирате колата си с багажника към къщата... няма проблем, мога да ви осветя пътя и със светлините за заден ход.
3. Извинете, изгорял ви е задния ляв габарит. Ще ви напомням на таблото за неизправността, но за да ви осигуря безаварийно придвижване, ще пусна стоп светлината отляво на 50%, за да имате две светлини отзад. Ооо, левия мигач ви е изгорял... неприятно, но за да не стане някоя беля по пътя до сервиза, аз ще мигам със стопа когато включите левия мигач... А може би предпочитате да ползвам свветлините за мъгла отзад като заместващи? Те ще се ползват и ако ви изгори стопа. А при изгорял мигач мога да ползвам светлината за заден ход - как предпочитате?
4. Как желаете да бъде извършван теста за изправността на вашите осветителни прибори? По подразбиране аз ще проверявам тока който преминава през тях когато ги включвате. Но ако не желаете неприятни изненади, аз бих могъл на всяки няколко минути за секунда да пускам ниско напрежение през всяка една от крушките - толкова ниско че да не светват, но все пак аз да мога да проверя дали те са изправни, и тогава ще мога да ви предупредя че имате неизправност в някоя крушка още преди навън да е станало тъмно.
И това е САМО ЕДИН от някъде 20-те модула в колата...
Имате електрически седалки? Желаете ли различните настройки на седалките и огледалата да бъде записано във всеки един от трите ключа за отключване на колата, така че когато съпругата ви вземе вашата кола ползвайки нейния ключ, позициите на седалките и огледалата да отговарят на нейния ръст, а след това когато вие отключите с вашия ключ настройките да се върнат към вашите предпочитания?
А желаете ли когато включите на задна скорост огледалата да се спуснат малко надолу, за да можете да виждате по-комфортно маркировката на асфалта зад колата ви?
Колата има 7 литра масло и 12 литра антифриз. Има и 100 амперчасов акумулатор. Нека да ви сложа един бутон REST на таблото, който ще ви позволи да ползвате топлината от флуидите и да топлите купето в продължение на поне 1/2 час, докато чакате съпругата си пред магазина, без при това да се налага двигателя да бълва вредни газове в града. За тази цел ще сложим една малка водна помпа, която да джурка антифриза.
И това е БАЗОВОТО оборудване - по-ниско от това просто не е излизало от завода... И това е през 1996-та година, когато руснаците все още слагаха мехче на таблото за да си препомпяш на ръка течността за пръскалките на чистачките ...
А с'я ти ми кажи какви са екстрите на Жигулата? Как конструкторите са се погрижили за комфорта на пътуващия в колата?