Избягваш да ми отговориш директно...
Аз ще ти кажа как аз го виждам.
Всичкото това се случи защото държавата беше скапана. Имам предвид - развалена, нежизнеспособна.
Лева ни беше нежизнеспособен. С него не можеше да си купиш нищо. Имам предвид че той беше точно като купона - срещу лева си можеше да получиш точно определено нещо само от държавата. Той нямаше никаква цена за другите. Това е разликата с еврото, долара, златната монета... ако ще и на Антарктида можеш да си купиш нещо, ако намериш някой да го продава.
Представи си че ти си производител на захар. Имаш 100 тона захар в склада, и ти е ясно че ако ги продадеш сега, след 1 месец ще можеш да купиш само 10 тона захар за парите които ще й вземеш сега. И още по-лошото е че няма да можеш да купиш и една лъжица захар за тия пари от международните борси.
Вариантите пред теб са да продаеш захарта сега и да не можеш да купиш дори гориво за трактора за следващата реколта, или да търсиш начин да я изнесеш навън, където срещу нея ще получиш нормални пари, които ще са запазили покупателната си способност години и десетилетия напред. Или да я продадеш за такава безумна цена в левове, за които да можеш да си купиш валута на черно за стойността на стоката ти на международните пазари.
Защо мислиш в началото на 90-те всичко почна да се разплаща в марки и долари? Защото 1 долар щеше да е 1 долар и догодина. Ако днес хляба е 1 лев, а догодина е 100 лева, реално той и сега и догодина ще е 1 долар. Ама ако ти си спечелил от тоя хляб 1 лев днес, а ти трябва жито или брашно чак догодина за да направиш още един хляб - как ще си го купиш догодина с днешния 1 лев?
Затова затворената икономика и регулаторно наложения курс на валутата са способни да убият бизнеса и да докарат населението до просешка тояга.
Когато имаш отворена икономика нещата просто няма как да се случат по тоя начин, или ако се случат - ще е в много по-малък мащаб. Дори една Московия го усети. Мислеше че кат е монополист на пазара на газта в Европа всички ще я гледат в очите със страхопочитание. Еми не се случи. Да, имаше сътресения, цената стана космическа, но когато предложиш космическа цена и си готов да я платиш - тръгнаха танкери отвсякъде. От чалмите, от САЩ, от Австралия дори... просто пазара не допуска празно място. Има ли пари - ще се намери някой, който да ги прибере.
А ние нямахме пари тогава... имахме левове ...
Нямахме конвертитуема валута, нямахме стоки, които да предложим на свободния пазар, нямахме ресурси които да продаваме... НИЩО нямахме. И това нямане не се случи за 1 или 2 години - беше десетилетна политика. Големия брат ще ни даде нефт и газ срещу измислени хартийки, големия брат ще ни купи кривите пирони и скапаните компоти срещу точно толкова измислени хартийки... и ако големия брат ни се разсърди, оставахме в полето с коприва без гащи...
Някак си все пак излезнахме от тая коприва - сега сме способни да си купим газ откъдето си пожелаем, защото можем да си я платим с истински пари. И ще се съгласиш, че в момента има много по-малко бедни хора отколкото през 1992-1998 година.
Не казвам че всичко тогава беше законно. Още по-малко че беше морално. Но такива периоди трябва да изживее всяка една държава, и всяка (е, почти всяка) ги е изживявала в миналото си. Как се е натрупал капитала в САЩ? Ами... дивия Запад, трупове по улиците пред бара, краден добитък, обесени на площада крадци... коя нормална държава не е минала през тоя "пубертет"?