Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Фото Волтаичен Енергиен Оптимизатор

<< < (11/23) > >>

juliang:
Пикси, в завода за горелки в Швенди, където ходим на курсове имат нужда да изхвърлят топлината, генерирата от горелките по време на тестовете. Имат изграден подземен водоем, в който хвърлят водата. Е тоя неправилен квадрат с дЪрвото у средата:
https://www.google.com/maps/place/88477+Schwendi,+Germany/@48.1783242,9.9681428,226m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x479bdda2e45792e1:0xcc2123a98972aeab!8m2!3d48.1748859!4d9.975595!16zL20vMDYybHF2

10 мегавата горелка дига температурата в тоя басейн до над 80 градуса за половин работна смяна. На другия ден водата вече е около 40 градуса. Да, конструкцията там е такава, че умишлено е направено топлината да бяга. Но размера е поне 50 х 50 метра, а дълбочината по спомен е около 4 метра. За да могат да вкарат едни мижави 20-тина мегаватчаса.

Filchev:
epwpixieq-1 - Сравнението но онзи човек, на водата с пясъка е некоректно. Водата е загрята до 100гр., а пясъка до 500гр. Не споменава дори колко енергия е изхарчил, за загряването. Ако и двете са с еднакъв обем и с еднаква температура, и с еднаква изолация, няма да има никаква разлика в топлозадържането !
   Идаеята ми не е само лятното слънце да използвам, а целогодишното. Панелите ми са подвижни- на 30 и 60 градуса. В пясъчната батерия ще отива само излишната енергия.
  В цитираната статия има отдолу коментари и някои от тях са добри.
  Първоначолно се бях ориентирал към съхранение във вода, но се отказах заради големите обеми които ми бяха необходими(просто нямам толкова място).

juliang:
При 500 градуса загубите ви ще са гигантски. Загубите са линейно зависими от делта Т, и едно е да работите с делта Т 80 градуса ( 100-20), съвсем друго е да е 480 градуса. За това че да изолирате десетки тонове нещо нагрято на 500 градуса ще струва колосална сума няма да отварям дума. Това няма да стане със стиропор или слама... ще трябва да зидате шамот като за пещ.

Номак:
Обаче няма снимки..що така?

Filchev:

--- Цитат на: juliang в Април 17, 2023, 01:44:42 pm ---При 500 градуса загубите ви ще са гигантски. Загубите са линейно зависими от делта Т, и едно е да работите с делта Т 80 градуса ( 100-20), съвсем друго е да е 480 градуса. За това че да изолирате десетки тонове нещо нагрято на 500 градуса ще струва колосална сума няма да отварям дума. Това няма да стане със стиропор или слама... ще трябва да зидате шамот като за пещ.

--- Край на цитат ---

Затоплянето ще започва м.Май, като до м.Октомври не вярвам температурата да надхвърли 200-300гр. Мисля да използвам вата с плътност около 200кг/кубик(от скъпата), с дебелина 300мм., и каквото мине през нея ще го превърна в топла вода, която  ще пусна по изграденото подово отопление на оранжерията. От Октомври нататък "загубите" ще си топлят въздуха през ноща, и студените дни. Около цялата конструкция ще има изградена термоизолирана стая, която ще служи за буфер.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия