Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Фото Волтаичен Енергиен Оптимизатор

<< < (12/23) > >>

Filchev:

--- Цитат на: Номак в Април 17, 2023, 02:35:37 pm ---Обаче няма снимки..що така?

--- Край на цитат ---

Не знам с какво снимките биха ми помогнали на въпросите които имам, но ето..

epwpixieq-1:
Filchev, може би трябваше да започнете със снимките :) . Вие вече сте изградили добре оранжерията, частично под земята (браво!) може би само бих добавил солидна доза молч или някакъв вид сламена (евтина изолация), покрай стените и чернозема който се вижда ( на това се казва "скандинавска пола" при къщите). Така трябва да се направи, за да се използва земната топлина. Явно нищо не може да се прави под така изградената конструкиця ( така че всякакви такива идеи отиват на вятъра ). Виждам защо сте избрали пясък и има смисъл в плана ви, при така вече изградената инфраструктура.

--- Цитат на: Filchev в Април 17, 2023, 03:51:22 pm ---От Октомври нататък "загубите" ще си топлят въздуха през ноща, и студените дни. Около цялата конструкция ще има изградена термоизолирана стая, която ще служи за буфер.

--- Край на цитат ---
Това е мнодо добра идея, хващането на "загубите" и използването им за отопление ще бъде доста интересно. След като я приложите на практика е добре да споделите данните за термодинамиката в цялата система, ще бъде интересно лично на мен, а предполагам и на част от колегите.

juliang:
Аз лично би започнал с 1 кубик пясък и нагревател захранван от енергото, за да видя какво ще влезе, какво ще излезе и какво ще се изгуби. Един вид макет. Така ще се проверят и материалите, и технологията.

krasias:
Filchev, губиш си времето а ще загубиш и много пари и безсмислен труд. При 30kW фотоволтаици при облачно време ще имаш поне 15kW мощност достатъчна да захраниш 10 климатика и си решаваш проблемите с отоплението. Можеш да сложиш и термопомпа въздух-вода ако вече имаш изградено парно.

Аtos:
Все пак...ако човекът произвежда повече, отколкото може да похарчи и иска да я спастри за "черни дни"...?

Има един ефективен начин, но е скъп и обемист! За сметка на това е почти "вечен" - механично съхранение на енергия! Складираш, когато можеш, ползваш - когато ти трябва. Загубите са единствено от триенето в редуктора (реверсивен) и в двигател-генератора.. Няма разсейване в пространството, няма непредвидими загуби!

Вярно, би заел площ от около 30 кв/м, но...няма пълна радост...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия