Изгледай видеото по-вниматело, и слушаи какво говори човека. В този случай реотана е сложен там поради ред други причини. Също така не е ясно на какви обороти е настроена помпата за да ти кажа дали омешва водата.
Най-голямото предимство на така показаната конструкция е че без никакви допълнителни устройства загрятата в горните 20 см на съда вода могат да тръгнат директно към консуматорите. Тоест инсталлацията може да се използва в режим без ТА без никакви превключвания, кранове и т.н.
Другото хубаво (което всъщност се налага заради хоум мейд конструкцията на "котела") е, че можеш да смениш нагревателя без да източваш целия акумулиращ съд.
Последно правих автоматизация за подобен проблем с два отделни съда от по 1 000 литра. Водата за БГВ се грееше от котелна вода през топлообменник. Там следях темп. на котелната вода, темп. на водата в първия съд и темп. на водата на връзката между двата съда. Изискването беше водата в бойлерите да не надвишава 50-55 градуса при темп на котелната вода от 98-102 градуса за избягване на изгаряния при ползване на чешмите. И за икономия на енергия, разбира се.
Идеята беше че циркулационната помпа към консуматорите осигурява някакъв мижав постоянен дебит в цялата инсталация, вкл. и през двата последователно свързани бойлера. Следейки температурата между двата бойлера, аз си гарантирам че във втория няма да попадне прекалено топла вода. Температурата на топлоносителя от котелното пък ми казва кога е безмислено да искам топлина, защото котлите по някое време се спират и топло няма как да получа от никъде. Също така позволява болера да не дърпа топло в случаите, когато фабиката е натоварена "до капаците" и не стига температура за основното производство, или рано сутрин веднага след палане на котлите, когато цялата инсталация е все още студена. Тоест водата се грее само когато има излишна енергия.
Ползвах две помпи - такива каквито имаше в склада на фабриката, да не купуват нови. Едната беше с цифрово управление и свободо регулиране на оборотите, която ми доставя котелна вода от котлите в топлообменника, и втора двускоростна, която върти водата от първия съд през топлообменника.
На симулатора работата изглежда така:
Да визуалиазацията е куца, ма с тоя контролер, и съчинявано в абонатната станция с лаптопа в скута - толкова...
И малко от самата логика: