juliang, в България правехме електрокари преди десетилетия, помня в заводите имаха много и когато не им трябва го зарязват на плащадката и го покрили с палети уж да не го вали дъжда, а то заваляло сняг и една пряспа се заформила върху него, само ръба на един палет се вижда. Отравят го с лопати и дори тръгва бавно колкото да стигне до кабела да го заредят, после върви и носят с него печки. Силно се съмнявам дали в момента ако някой тръгне да прави електрокари дали въобще ще вървят и чисто нови.
Ако говориш за производство в БГ - няма никакъв икономически смисъл да произвеждаме електрокари. Вътрешния пазар за такива стоки е силно ограничен, а за износ просто не можем да се сборим с конкуренцията на фирми, които произвеждат за седмица толкова, колкото е вътрешното ни потребление за година.
Та и на НАСА работа май е същата. Загубили са способноста си да произвеждат, тогава американски материали, сега производството изнесено в Индия и материала не може да изкара 6 месеца.
Отново говориш неща, които не са верни. Да, НАСА изостава, защото дори тя не може да се пребори с конкуренцията на частните компании. Правителството вижда, че е по-изгодно да плати за извеждането на нещо в космоса, отколкото да го прави сама. И това е правилно - държавата е лош стопанин, тя ще прахоса парите, докато частника ще ги инвестира разумно за да може да печели. работа на държавата е да осигури закони и спазването им, така че да има честна конкуренция. Само така се постига качество и ниска цена. Примерите са буквално навсякъде. И в Космоса, и в оръжейните системи, и в автомобилите, и в комуникациите, и в енергетиката.
Аз примерно в момента пиша от един американски лаптоп на 12 години. Сменил съм му само батерията, и все още слага в малкия си джоб всичко под 2 000 лева дет се продава на пазара, независимо от производителя. А тия приказки че "новото е пълен боклук" са поне от 20 години...
Кажи ми честно - ако бяха дали на частник да построи тунела под Шипка като срещу преминаване всеки щеше да си плаща - преди колко десетилетия тунела щеше да е прокопан? За тоя тунел се говори още преди да беше се появил Интернет...