Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Икономично отопление с магнит
alvion:
Намерих я ролката на балкона съм я запилял вместо да я пазя в склада и слънцето я е опекло пластмасата жълта станала трошлива. На нея пише:
NASTRO PROFESSIONALE
TENUTA FILETTI
100% PTFE
19mm x 15m x 0,20mm
Ако на някой изобщо му е любопитно да не се блъска да обикаля за евтините тефлонови ленти не че с тях не става ама трябва няколко слоя да се слагат за да се образува един 0,2мм дебелина, като от тази ролка.
krasias:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Януари 06, 2023, 09:26:11 pm ---Според правилото на дясната ръка, тази джаджа с въртящите магнити, нещо не ми се вижда да е толкова ефективна, колкото се иска на изобретателя!
--- Край на цитат ---
Бат Мишо, не виждам какво общо има правилото на дясната ръка при отворен контур, който въпреки че е отворен и не тече ток по него пак загрява. А това е само поради вихровите токове, и тук за да имаш по добро КПД се иска по висока честота или обороти.
--- Цитат на: alvion в Януари 06, 2023, 10:10:14 pm ---Когато трансформатора работи в "режим на късо съединение на вторичната намотка" е специален случай. Разглежда се отделно и подробно в учебника по електротехника. Част от магнитното поле на вторичната намотка при късо се затваря извън магнитопровода и така СЕ намалява реакцията на ЛЕНЦ-а т.е. това което плащаме. Има известен кяр от таз разсеяна магнитна енергия извън магнитопровода затворена.
--- Край на цитат ---
alvion, пак бъркаш здраво нещата, няма как от магнитно поле което се разсейва в пространството да имаш някаква полза. Щом не минава през ленца значи тази енергия не отива във вторичната намотка, остава да сложиш няколко кофи около трафа да я събираш. А намотката на късо наистина е интересна и доста специална и все още не са изучени всички ефекти в нея като например че изправя тока, има и още по интересни неща при нея ама ще ти стане много подсказването.
mirkata:
Поразгледах дадените отговори и предложения. Не знам дали е така или не съм разбрал следното: дали някой е правил подобно устройство. Интересуваше ме какъв е ефекта при него.
Имаше и негативни мнения.
Аз обаче, искам да ви кажа, че съм видял подобно устройство на живо, направен от приятел. Пуснал го е съвсем наскоро и няма още резултат от ефекта му. Отоплява малка стая, да кажем 3 х 3 метра. Нека мине поне месец и ще се разбере колко е ефективен метода. Засега е доволен, но да се види в по дълъг период.
ПС: интересното е, че елдвигателчето се захранва с 12 волта.
ppipilica:
Ако твоя приятел топли вода с такова нещо нека засече с колко вата, поне лесно се мери на 12 волта, колко вода загрява до определена температура.
krasias:
--- Цитат на: mirkata в Януари 07, 2023, 05:12:58 pm ---Поразгледах дадените отговори и предложения. Не знам дали е така или не съм разбрал следното: дали някой е правил подобно устройство. Интересуваше ме какъв е ефекта при него.
--- Край на цитат ---
Ефекта е никакъв, правиш някаква машинария дето да ти вдига шум и да ти прави само загуби, като въобще не знаеш че един обикновен нагревател "реотан" ти дава почти 100% КПД.
--- Цитат на: mirkata в Януари 07, 2023, 05:12:58 pm ---Аз обаче, искам да ви кажа, че съм видял подобно устройство на живо, направен от приятел. Пуснал го е съвсем наскоро и няма още резултат от ефекта му. Отоплява малка стая, да кажем 3 х 3 метра. Нека мине поне месец и ще се разбере колко е ефективен метода. Засега е доволен, но да се види в по дълъг период.
ПС: интересното е, че елдвигателчето се захранва с 12 волта.
--- Край на цитат ---
Въобще няма значение колко волта е двигателя, има значение колко вата е. Преди доста време тука във форума някой колеги правиха такива установки но откриха че има много сериозен ленц ефект. И това е нормално щом се прехвърля енергия няма друг начин, но е практически абсолютно безсмислено. Ето приятеля ти е сложил токоизправител да свали напрежението от 220V, тука са първите загуби, после мотора който в повечето случай има 50% КПД, после предавката и механичната конструкция, после преобразуване на магнитни полета в ел енергия и накрая в топлина. И накрая ако замери всичко това ще открие че с обикновен нагревател си е в пъти по добре.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия