Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Икономично отопление с магнит

<< < (4/9) > >>

Михаил Кузмов:
Краси, от това което виждам, тръбата работи като намотка на късо. Магнитните с. л. се движат перпендикулярно по оста на тръбата, ефекта загряване на тръбата се дължи на факта че магнитите са подредени snsnsn. Т. е. произвежда се променлив ток. Ако магнитите са подредени sssss или nnnnn, нищо няма да се получи. Ако греша ме поправете! Не мисля че вихрови токове тук имат връзка.

krasias:
Да, сега се загледах че май тръбата е окъсена, но и да не е окъсена пак ще е същото защото магнитите никъде не пресичат перпендикулярно тръбата а се движат по оста на тръбата. Което означава че са само вихрови токове. Перпендикулярно пресичане имаш при намотката с крушката дето я доближава до магнитите но не и при тръбата.

Михаил Кузмов:
Тогава защо казва че магнитите са подредени snsnsn? Помисли, според модела на Ампер, движейки се магнитите плъзгат силовите линий перпендикулярно по оста но точката през която преминават, веднъж линията е в една посока в следващ момент се сменя посоката. Това ме навежда на мисълта че се произвежда променлив ток! Да има и вихрови токове но масата на тръбата е твърде малка, за да окажат съществено влияние. Поне аз така виждам нещата.

krasias:
При перпендикулярно пресичане имаш приближаване пресичане и отдалечаване на магнита от намотката и подреждането snsn е заради синусоидата. При пресичането на s полюса се генерира единия поупериод от синусоидата а при пресичането на намотката от n полюса се генерира обратния полупериод. Тука нямаш перпендикулярно пресичане на намотката то въобще нямаш никакво пресичане на намотката, магнититие се движат по оста на намотката и не може да се генерира ток по нормалния начин, разбери имаш единствено и само вихрови токове.

Михаил Кузмов:
Ясно, ти виждаш магнитите намагнитени по една ос, аз по друга. Ако наистина е така, твоето виждане е вярното!
Сега искам да споделя една хопотетична идея. Да си представим същата тази тръба, вързана на късо като вторична намотка на трансформатор. Мисля си че ще бъде по ефективно от предложеният вариант. Ще липсват загуби от трансмисия и мотор, от друга страна, трансформатор с желязна сърцевина не е особено ефективно и като развитие на идеята, феритна сърцевина, първична управлявана от мостова схема с висока честота. Може би?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия