Колкото и да се напъваш да ми се доказваш, факта че не си направил нито една платка и нито един собствен проект през живота си показва, че електрониката ти е тъмна Индия. А пък да ми се хвалиш с контролерчета 8-бита които си ги бил програмирал и в крайна сметка нищо конкретно, там някаква част от код, е все едно келеша да учи баща си как се правят деца.
Това е ЦЕЛИЯ код на едно проектче, дето ми стоеше в колата докато не я продадох.
И когато едно нещо може да се свърши с 8 битово контролерче с 200 байта памет да слагаш 32 битов двуядрен контролер с мегабайти памет говори само за нивото на познаване на техниката и мързела да оптимизираш кода си. Или до знанията по програмиране?
Някак много нахално ми се вижда аз да имам стотици проекти зад гърба си...
Закръгли ги на хиляди, не бъди толкоз скромен. Проекти, дето всеки може да ги види, минавайки покрай стотиците обекти в които работят.
А да... или трябва да дойдем на язовира да видим как ти работи котвата?
... Те са шумни за такива като теб, които не са наясно с нещата. Аз ги филтрирам със серия от филтри и при мен нещата работят...
И това ги прави по-достоверни? Когато измериш два пъти в рамките на 10 милисекунди налягането на един сензор, и той ти даде първия път 1.98, а втория 1.91 - кое е "истинската" стойност? Или с гордост изписваш "1.945" и си залагаш знанията и опита че петицата отзад е вярна?
Както казах - млад си, имаш още много мотики за настъпване. В конкретния случай - просто пишеш "1.9" и не се правиш на рода на МакЛауд. И статитически отклонения да изчисляваш, и да усредняваш аритметично или геометрично - от това данните няма да станет по-достоверни. Да не говорим, че самия процес в повечето случаи е достатъчно динамичен, че обезмисля точността която можеш да постигнеш.
... С тия ПИК-чета малки си още в патнивека.
Да, остаряха тези процесори. Но когато аз съм почвал да се занимавам с тях, само това имаше. Не че и сега не вършат прекрасна работа за някои задачи. А в повечето случаи задачите са наистина елементарни - примерно да прочетем едни числа от SPI интерфейса и да ги покажем на екранче, а ако числата са извън някакъв обхват - да запалим едно диодче или да завъртим един стъпков мотор в еднаttа или другата посока.
КогИ ти кажат "А да сменим контролера, че стария изгоря...", овъртолиш се е така у жици в някое табло, за което не само че документацията е на датски, ами и която не отговаря на реалността на терен и всичко това тръгне без да си се убил ти, без да си утепал някой от персонала и без да си взривил нещо при опитите - тогава може и да почнеш да чувстваш че си направил нещо.
Прочел бил показанията за GPS по SPI интерфейса... чудо на чудесата...