Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Реален поглед върху "зелените" технологии
VITAN:
--- Цитат на: juliang в Май 23, 2023, 11:07:02 am ---"- К'во прайш ма гарго?
- Ми играя си с управлението на самолета...
- А може или и аз?
- Ми... може...
Самолета тръгва да пада
- Аре, аз отлитам..
- А аз кат не мога да летя, к'во да правя?
- Кат не мож да летиш, що си играеш?"
--- Край на цитат ---
Либерала, съответно либераста е такова същество, което признава само американският народ достоен за щастие. За другите е забранено!
--- Цитат на: juliang в Май 23, 2023, 11:07:02 am ---Пак ще повторя - истината е субективно понятие.
--- Край на цитат ---
Казала змията на първите хора.
--- Цитат на: juliang в Май 23, 2023, 11:07:02 am ---Ожесточените дискусии по очевАдни неща в тоя форум са доказателство за това.
--- Край на цитат ---
Не, доказателства са твоята дружба със змията и нашето несъгласие.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Май 22, 2023, 07:59:51 pm ---1. А гориво за реакторите откъде?
2. Радиоактивната "шлака" от реакторите след изгарянето на горивото - къде?
3. Има вой до небесата за прокопаване на тунел в Кресненското дефиле поради високата радиоактивност на скалите там. Те са много-много далеч от това да са икономически изгодни за добив на гориво, но воя е налице - никоя община не желае да организира депо за тези скали на територията си. Сега си представи какво ще се случи като почне да се копа уранова руда и това де не е уран трябва някъде да се трупа. Или къде ще отива праха при разбиването на скалите..
--- Край на цитат ---
Всички тези въпроси са добри и нямат един отговор, но когато разберете че уползотворяването на ядрената енергия е процес на развитието на тези технологии ( въпреки огромното бюрократично вмешателство при тях ), тогава ще осъзнаете първо че урана не е единственото "гориво", второ че технологично когато се използва едно "гориво" под 1% това което остава въобще не са отпадъци а всъщност неизползвано гориво, и трето ядрената енергия има много начини за извличане и само ограничението от административна гледна точка пречи за бързото развитие на тези технологии.
--- Цитат на: juliang в Май 22, 2023, 07:59:51 pm ---4. Кой ще ни позволи да притежаваме центрофуги за обогатяване на уран? А без тях все едно нямаме уранови залежи
--- Край на цитат ---
juliang ами при полжение че чакате някой да ви позволи нещо, това показва типично робски менталитет. Има една добра (Американска :) ) поговорка "По добре е да поискаш прошка отколкото разрешение". Пак ви повтарям вие мислите какво ще се прави сега със сегашните технологии. Урана е само един вид източник на ядрен разпад има и други (като тории който сме дискутирали), оставяме на страна самия технологичния процес, където се формират какви ли не радоактивни изотопи. Инвестицията е точно този процес в който преоретизирате ресурси в технологичен напредък с цел подобряване на бъдещето на хората, което автоматично означава по-евтина енергия за всички, а не стоите на едно място и повтаряте неща които се пишат по жълтата (започнала да "позеленява") преса.
А относно цените на енергиините ресурси и тяхното влияние върху икономиката не сте видяли нищо, но определено ще го видите през следващите години ( и може би десетилиетие ) най-вече понеже много хора имат вашето (или вие имате тяхното) погрешно виждане за начина по които трябва да се правят енергиини инвестиции.
За съжаление гледам че темата, както много други, се оптплесва на политиканство а не към безпристрансна дискусия на проблемите.
juliang:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 23, 2023, 01:12:32 pm ---... и само ограничението от административна гледна точка пречи за бързото развитие на тези технологии.
--- Край на цитат ---
Има и ограничения от чисто технологична гледна точка. Най-вече от точка на безопасност. Поддържането на мощността в един реактор изобщо не е толкова проста работа, и на практика дали ще имаш реактор или атомна бомба зависи от едно не много голямо преместване на прътите в реактора...
Да,л ще кажеш "Ако се налеят едни много милиарди това може да се преодолее" и донякъде ще си прав. Дори съм сигурен че такива неща се тестват и в момента. Витко ако благоволи може да хвърли малко повече светлина върху работата на руския реактор на бързи неутрони - колко от тях вече са влезнали в редовна експлоатация, какви са плюсовете и минусите, какво използват като гориво, какво излиза като отработено гориво... вместо да се занимава с някакви либерасти и сороспии :)
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 23, 2023, 01:12:32 pm ---juliang ами при полжение че чакате някой да ви позволи нещо, това показва типично робски менталитет. Има една добра (Американска :) ) поговорка "По добре е да поискаш прошка отколкото разрешение".
--- Край на цитат ---
Не знам колко добре сте запознат с процеса на обогатяване на урана, но изработката на такава центрофуга е по възможностите на много малко фирми, като нито една от тях не е българска. Да, на теория е просто, но и изработката на процесори по 10 нанометрова технология не е нещо кой-знае колко сложно и за незапознат ще е сложно колкото работата на каменоделеца, издялкващ паметник в мраморна плоча... но реално това е във способностите на фирми, които се броят на пръстите на едната ръка. Не знам... сигурно щото всичките други са мързеливи...
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 23, 2023, 01:12:32 pm ---... Инвестицията е точно този процес в който преоретизирате ресурси в технологичен напредък с цел подобряване на бъдещето на хората, което автоматично означава по-евтина енергия за всички, а не стоите на едно място и повтаряте неща които се пишат по жълтата (започнала да "позеленява") преса.
--- Край на цитат ---
За съжаление сте много далеч от реалността. Наливането на безбройно количество милиарди по време на ковид пандемията не доведе до по-евтино здравеопазване - ще се съгласиш. Защо мислиш че наливането в този отрасъл ще е различно?
И наливането беше в световен мащаб - в САЩ, в ЕС, дори в Русия и Китай. Никъде не се забелязва осезаемо подобрение в услугите в сферата на здравеопазването.
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 23, 2023, 01:12:32 pm ---А относно цените на енергиините ресурси и тяхното влияние върху икономиката не сте видяли нищо, но определено ще го видите през следващите години ( и може би десетилиетие ) най-вече понеже много хора имат вашето (или вие имате тяхното) погрешно виждане за начина по които трябва да се правят енергиини инвестиции.
--- Край на цитат ---
Чакам. Заасега виждам това: https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas
Метана е 29.43 евра на мегават - най-ниската цена от юни 2021 година. При тази цена на синьото гориво никой няма да пръска милиарди в разработки с неясен резултат.
Аtos:
--- Цитат на: juliang в Май 23, 2023, 11:07:02 am ---И се сещам за вица за слона(зайчето) и гаргата в самолета...
"- К'во прайш ма гарго?
- Ми играя си с управлението на самолета...
- А може или и аз?
- Ми... може...
Самолета тръгва да пада
- Аре, аз отлитам..
- А аз кат не мога да летя, к'во да правя?
- Кат не мож да летиш, що си играеш?"
--- Край на цитат ---
Юлиане, в случая...зайчето е...България, ако не забелязваш?
Тръгнали сме "санкции" да налагаме на Русия - ще си търпим последствията. Хем не можем да летим, хем сме отворени...
--- Цитат на: juliang в Май 23, 2023, 11:07:02 am ---
Сега питам аз "Кой ще ни плати неустойките за недоставената до края на 2022 година газ?" Договор за доставка на газ имахме ли? Имахме. Газ имахме ли? Нямахме. Русия седна ли на масата за преговори да се опита да намери решение - не седна.
--- Край на цитат ---
Някак американската арогантна наглост е успяла да се просмуче в разсъжденията ти, затова не можеш да разгърнеш обективен поглед!
Русия веднага намери решение - плаща се в рубли, толкоз!
Защо се плаща в рубли? Защото Европа блокира доларовите и сметки. Е, като сме "барабар Петко с мъжете", ще си сърбаме попарата!
И друго - коя страна няма са се възползва от ситуацията, за да си повиши конвертируемостта на валутата по този начин? Няма как да се толерира подобна политика от САЩ, а когато Русия я приложи - да се осъжда!
Значи...ти произвеждаш нещо, аз го купувам (имаме договор), но аз решавам да ти плащам в сметка, която лично съм блокирал и парите не стигат до теб...
Е, не е ли малоумно да имам претенции, че променяш договора?
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Май 23, 2023, 04:39:12 pm ---Има и ограничения от чисто технологична гледна точка. Най-вече от точка на безопасност. Поддържането на мощността в един реактор изобщо не е толкова проста работа, и на практика дали ще имаш реактор или атомна бомба зависи от едно не много голямо преместване на прътите в реактора...
...
Не знам колко добре сте запознат с процеса на обогатяване на урана, но изработката на такава центрофуга е по възможностите на много малко фирми, като нито една от тях не е българска.
--- Край на цитат ---
И вие коментирахте за мен че гледам нещата мого едностраничово ;D Ами че вие не можете да видите ядрената енергия като такава ( с нейната концентрация на еденица тегло ) а вижатае само широкото разпространените и установени системи за извличането и. Вземете и проучете мелко повече относно ядрената енергия и ядрените процеси, а не само да гледате на нея като нещо което можете да си купите от магазина.
--- Цитат на: juliang в Май 23, 2023, 04:39:12 pm ---За съжаление сте много далеч от реалността. Наливането на безбройно количество милиарди по време на ковид пандемията не доведе до по-евтино здравеопазване - ще се съгласиш. Защо мислиш че наливането в този отрасъл ще е различно?
--- Край на цитат ---
Всъщност вие показвате колко сте далеч от реалността, понеже изобщо не правите разлика между "Наливането на безбройно количество милиарди" и инвестиция. Наливането беше ( и винаги ще е ) процес на задъжане на установената икономическа системата да не колапсира, понеже тя е вече е тръгнала към глобално преструкториране. А да си е мисли че (бюрократичното/държавно) наливане на пари ще доведе до "по-евтино здравеопазване" е просто смешно ;D, това е същото както и наливането в (енергиино) неефективни соларни инсталации. Явно имате много погрешна представа как реалните (а не дъжавно потдържаните) икономически системи работят. Въпреки че претендирате да сте запознат много със САЩ явно изобщо не правите разлика между (частни) инвестиции и държавно субсидирне/пилеене на средства на данъкоплатеца.
И понеже пак отплеснахте темата в неправилна посока да се върнем на централния върпрос където няма пристрастност и само цифрите, или по-скоро енергиината наситеност показват нещата:
--- Цитат ---1kg ядрено гориво, тории или уран, има (приблизително) 22МKh енергиен еквивалент. За да получите същата тази енергина стойност от инсталирана соларна инсталация (за една година!) ви тябват (приблизително) 48 000 м2 (48 декара) инсталирана панелна площ при абсолютно най-оптимални условия, или по-скоро 100-тина декара, при реални такива.
--- Край на цитат ---
Ето за това говорим и това показва къде трябва да се инвестира ( процес който е много по-различен от държавно наливане на пари ).
--- Цитат на: juliang в Май 23, 2023, 04:39:12 pm ---Метана е 29.43 евра на мегават - най-ниската цена от юни 2021 година. При тази цена на синьото гориво никой няма да пръска милиарди в разработки с неясен резултат.
--- Край на цитат ---
Интересно как така изведнъж изчезнаха геополитическите рискове :D . Може би трябва да започнете да ядете повече рохки яйца за да ви се подобри паметта :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия