Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Реален поглед върху "зелените" технологии

<< < (42/47) > >>

juliang:

--- Цитат на: Радико в Януари 05, 2025, 05:30:50 pm ---Юлияне ти пак не искаш да разбереш какво ти говоря пак те питам слънцето изпраща ли инфрачервено излъчване към земята или не изпраща ?????

--- Край на цитат ---
С инфачервената компонента не можем да направим нищо. Аз през цялото време говоря за видимата и UV компонентата, която е почти 50% от енергията която попада на Земята. Тя достигайки повърхността се превръща в инфрачервена и вече не може да излезе обратно в космоса.
И енергията която идва от Слънцето до външните слоеве на атмосферата не е 5 киловата на кв.м, а по-малко от 1.5. До повърхността достига около 1 квт.

Радико:
По малко от киловат и половина е само енергията измерена във видимия спектър. Много ти е удобно да говориш САМО за видимия спектър. Но игнорирайки инфрачервения спектър се вкарваш в грешка или в Лъжа. Не можеш да го игнорираш защото е твърде голямо количество. 4 пъти повече от видимия спектър.

juliang:

--- Цитат на: Радико в Януари 05, 2025, 06:34:15 pm ---По малко от киловат и половина е само енергията измерена във видимия спектър. Много ти е удобно да говориш САМО за видимия спектър. Но игнорирайки инфрачервения спектър се вкарваш в грешка или в Лъжа. Не можеш да го игнорираш защото е твърде голямо количество. 4 пъти повече от видимия спектър.

--- Край на цитат ---
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_constant

--- Цитат ---The solar constant (GSC) measures the amount of energy received by a given area one astronomical unit away from the Sun. More specifically, it is a flux density measuring mean solar electromagnetic radiation (total solar irradiance) per unit area. It is measured on a surface perpendicular to the rays, one astronomical unit (au) from the Sun (roughly the distance from the Sun to the Earth).

The solar constant includes radiation over the entire electromagnetic spectrum. It is measured by satellite as being 1.361 kilowatts per square meter (kW/m2) at solar minimum (the time in the 11-year solar cycle when the number of sunspots is minimal) and approximately 0.1% greater (roughly 1.362 kW/m2) at solar maximum.[1]
--- Край на цитат ---

Очаквам да видя твоите източници на информация...

Радико:
Юлияне
В линка който си дал има една графика. Ако всичко там е вярно то излиза, че аз много съм надценил. Енергииния принос на видимия спектър.  Той въобще не е една четвърт както аз го зная много по малко е според тази графика.

juliang:

--- Цитат на: Радико в Януари 05, 2025, 07:31:55 pm ---Юлияне
В линка който си дал има една графика. Ако всичко там е вярно то излиза, че аз много съм надценил. Енергииния принос на видимия спектър.  Той въобще не е една четвърт както аз го зная много по малко е според тази графика.

--- Край на цитат ---
Повтарям се, ама...

И не разбрах за 5-те киловата...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия