Здравейте,
Тези дни реших да потърся нова батерия за моята ударна бормашина Parkside и се оказа, че точно за моя модел няма.
Реших да си сменя батериите сам.
Разглобих батерията и същата се оказа пакет от пет броя Li-ion елемента INR18650P 1500mAh.
Внимателно отлепих точковите заварки запазвайки старите пластини здрави, т.е. да може да се заварят нови елементи.
Реших и купих следните елементи US18650VTC5 MURATA/SONY 3.6V/2600mAh 30A и остана въпроса само да намеря някой с машинка за точкови заварки.
Оказа се, че в моя град такъв човек или фирма няма и реших да импровизирам.
На прима виста изгледах разни клипове в тубата за преработка на траф от микровълнова печка. Като цяло "ОК", но аз нямам такъв траф, не че не мога да намеря, пък и занимавката си е доста.
Реших да ползвам автомобилен акумулатор, който така или иначе имам
. Понеже съм стара къща имам и много налични IRF3205 транзистори. (не че същите не са по левче бройката в "комет")
Спретнах една групичка от 8бр. IRF3205 и си извиках едно електронно реле за 15.00 лв. че ме мързи да правя сам такова
и работата се получи.
Батерията е вече готова и в употреба
.
Релето за време го настроих на минималното възможно 0.1s защото използвах 85Ah акумулатор. С 45Ah пак се получават добри заварки, но на 0.2s. Хубаво е преди да се заваряват новите батерии, да се направи тест за времето със заварка върху стария елемент. Първоначално пробвах на 0.3s но се оказа доста голямо времето и прегаря пластината. Най-добри резултати се получиха при 0.1s и 85Ah зареден акумулатор.
П.с. Имах съмнения че осем транзистора в паралел няма да издържат 400А/500А, но не само издържаха, но и дори не се стоплиха, за разлика от кабелите
Ето малко снимки :