Автор Тема: Ъпдейт на WiFi драйвер за SteamDeck (SteamOS, базирана на Debian)  (Прочетена 241 пъти)

Неактивен miromad

• Специалист
  • Сериозно Активен
  • Публикации: 497
Може ли да ми помогне някой с ъпдейта на WiFi драйвера за SteamDeck, защото с Линукс-а съм на ВИЕ?
Не знам дали по принцип има проблем с драйвера или е заради новите ъпдейти /счупили са го по някакъв начин/, но в началото има връзка за кратко време и след няколко секунди връзката изчезва. WiFi модула е rtl8822ce. Търсих доста в Интернет, но не можах да намеря работещо решение /имаше предложения да се променят настройките на IPv6 и някои други подобни, но при мен не работят.
После се натъкнах на това решение - https://github.com/abrahimzaman360/rtl8822ce
Но като стигна до командата sudo make && sudo make install, системата ми казва, че такава команда не същестува. Пробвах с тази команда pacman -S sudo, но без успех.
Как мога да обновя WiFi драйверите?

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 030
  • e^(π*ι)+1=0
Re: Ъпдейт на WiFi драйвер за SteamDeck (SteamOS, базирана на Debian)
« Отговор #1 -: Октомври 30, 2024, 01:37:23 pm »
Може ли да ми помогне някой с ъпдейта на WiFi драйвера за SteamDeck, защото с Линукс-а съм на ВИЕ?
Не знам дали по принцип има проблем с драйвера или е заради новите ъпдейти /счупили са го по някакъв начин/, но в началото има връзка за кратко време и след няколко секунди връзката изчезва. WiFi модула е rtl8822ce.
"Има връзка за кратко време" не е определително понятие за системата, понеже вие може да си мислите че има връзка а то да е в процес на установяване на такава (освен ако през това "кратко" време можете директно да лодвате интернет страници, тогава в действителност имате връзка). При такива ситуации първо трябва да видите лога на драйвъра. Потърсете на google къде са му логовете. В тези логове винаги ще има информация кога се е осъществила връзка и кога е била дисканектната. В по-сериозни ситуации може да се наложе да увеличите върбалността на логовете. Всяка система си има конфигурационен/ни файлове, така и за SteamDeck, вижте къде са и променете левъла на debug. Това ще ви даде най-много информация.
После се натъкнах на това решение - https://github.com/abrahimzaman360/rtl8822ce
Но като стигна до командата sudo make && sudo make install, системата ми казва, че такава команда не същестува. Пробвах с тази команда pacman -S sudo, но без успех.
Тръгвате ли да си компилирате собствени драйвъри трябва да имате най-малкото по дълбоко виждане за истемата, а от това което системата ви казва "такава команда не същестува" е съвсем елементарна ситуация казваща че не вижда такъв ютилити по пътя който търси $PATH. Това ме навежда на мисълта че вие или (най-вероятно) нямате "the make tool chain" ( там има доста ютилитис ) или просто не е добавена ( което е малко вероятно) към $PATH. Което и да е, компилирането на драйвър си е процес който изисква определено равнище на системи познания, които може би трябва със времето да усвоите. 
Как мога да обновя WiFi драйверите?
Ситемните драйвъри ( и библиотеки ) могат да се обновят или по горния тът ( билдване на tool chain с make ) или с tool като apt-get install/update давайки сътоветната библиотека. Разбира се това ще работи при условие че веднора е публикувал тези дравъри и едновеременно с това вие имате репозитора(URL) където тези дравъри са публиувани във вашия конфигурационнен системен файл, който системия tool използва.