Автор Тема: Нови възможности за работата на MEG  (Прочетена 2317 пъти)

Неактивен Bat_Vanko

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 362
Нови възможности за работата на MEG
« -: Ноември 13, 2024, 08:27:21 pm »
Здравейте колеги! Сега след като данданията около политическите теми поутихна е време да се захванем за истинската работа.
Обещал съм на dymelsoft, че малко по нататък ще направя демонстрация на MEG генератор (но без разкриване на подробности от конструкцията). Целта ми е да се убедят хората че все пак такова устройство е възможно и да започнат да работят, без значение по какво. Все пак народа го е казал: "залудо работи, залудо не стой". Ако всички чакахме някой да го направи първи - нямаше да сме слезнали от дървото още.
Като за начало мисля да си изясним какви са възможните източници на енергия.
ЕНЕРГИЯТА Е В НЕИЗВЕСТНОТО!
1. ЕТЕР - според мен това е онова поле което създава елементарните частици. Със сигурност там има огромно количество енергия, но ние не познаваме неговите свойства. И ако по някакъв начин извлечем енергия от там, то ще бъде по някаква случайност, а не по съзнателно и целенасочено манипулиране на етера.
2. ГРАВИТАЦИЯ - според съвременната наука гравитацията е присъща на всяка елементарна частица. Засичането на гравитационни вълни означава че тази гравитация все пак е някакво излъчване. А щом е излъчване значи има загуба на енергия. А тук щом елементарните частици излъчват някаква енергия би следвало да губят маса и да изчезнат в един момент. И тук енергията е в изобилни количества, но ние ще започнем да я извличаме едва когато разберем същината на гравитацията и успеем да я манипулираме.
3. МАГНЕТИЗЪМ - тук ще се задълбая малко повече в магнитното поле на постоянните магнити. Според сегашните разбирания за магнитното поле, то се поражда от насоченото движение на електрическите заряди. Върти се един електрон около ядрото и създава магнитно поле. Два по два електроните взаимно компенсират своите магнитни полета, но половината от познатите елементи имат по един некомпенсиран електрон. Но този електрон се компенсира от полето на съседният атом. Тук изключение прави една група наречена "феромагнетици" при която електроните остават със съпосочно полето в доста по големи структури наречени "домени". Към момента не са известни случаи при които електрона е спрял да се върти около ядрото, което означава че мегнитното поле което се създава е вечно и неунищожимо. Но това магнитно поле е едва 10% от пълното поле на електрона. Останалите 90% се получават от спина на електрона. И точно тук е неизвестното - науката не може да обясни как така точков източник създава магнитно поле. От до тук казаното можем да заключим че вечният двигател е постоянният магнит, а не устройството което преобразува неговата енергия от потенциална в кинетична.
Е да ама и тук има уловка: самият магнит може да се размагнити (унищожи) но за това са необходими насрещни полета с интензитет надхвърлящ неговата критична граница. Тази критична граница е онази част от хистерезисната крива в 1 квадрант където свършва праволинейният участък. Преди достигането на тази граница след премахването на външното влияние магнитното поле възвръща своят първоначален интензитет. За неодимовите магнити тази граница се намира на около 900 000 А/м интензитет. За сравнение мога да кажа, че ако едни магнит се намагнитва при подаване на ток от 40 000 А върху намагнитващата намотка при производството му. То за да започне някакъв процес на унищожаване на магнита върху тази намотка трябва да се подаде ток от 9 000 А. Всяка работа с подаване на обратно поле (реакция на Ленц) под тази стойност не уврежда магнита. Както всички виждате работни режими при които магнита може да бъде унищожен са невъзможни за постигане при реалната работа на MEG.
Това са според мен местата в които може да се постигне някакъв напредък. Всичко което е отдавна изучено и познато няма смисъл да бъде ровено.
« Последна редакция: Ноември 13, 2024, 08:49:33 pm от dymelsoft »

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 561
Re: Нови възможности за работата на MEG
« Отговор #1 -: Ноември 14, 2024, 04:08:34 pm »
https://www.wellpcb.com/blog/pcb-projects/motionless-electromagnetic-generator/           За нещо такова ли става въпрос?

Неактивен EDM electronics

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 017
  • Z - Оркестър Вагнер
« Отговор #2 -: Ноември 14, 2024, 04:53:59 pm »
Според мен МЕГ няма да работи по следната причина:

Имаме два магнитни кръга през един постоянен магнит, които работят противофазно чрез магнитни винтили /първични намотки/. В първия такт в едната верига ще съвпаднат полюсите на магнита и винтила последователно и в изходната /вторична/ намотка ще се индуцира по-голямо ЕДН от вложеното от винтила /първичната намотка. През това време в противофазния винтил полюсите ще са противоположни, но ще се изхаби енергия за спирането на индукцията от постоянния магнит. Ток във вторичната намотка няма да се индуктира.

През другата фаза нещата се повтарят - обръщат се процесите на винтилите и вторичните.

За да спреш магнитния поток на постоянния магнит трябва да създадеш също толкова голям магнитен поток с електромагнит - ето ти загубата на енергия. Тя компенсира сумирането на магнитната индукция в първия случай, когато ще се сумира енергията от магнитните индукции на постоянния магнит и електромагнита.

Получава се в крайна сметка така, че в първата фаза кяра от индукцията на магнита през едното рамо се компенсира със загубата на енергията на винтила в другото рамо. През втората фаза нещата се повтарят.

Резултата ще е в идеалния случай равен на 1-ца, в реалния по-малък от 1-ца.

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
« Отговор #3 -: Ноември 14, 2024, 06:41:16 pm »
Не съм работил по тази конструкция, но съм размишлявал върху принципа й на работа. И според мен не е така както го описва EDM. Магнита осигурява 66% от насищането на магнитопровода. На практика полето се разделя 33% на ляво и 33% на дясно. Импулса се подава само на едната намотка в единият момент. Да кажем едни 33% магнитно поле от бобината ще обърнат в другата посока тези от постоянният магнит. Така в другата посока ще се сумират цялото поле на магнита (66%) и полето от намотката (33%). Т.е. влагаме 33% получаваме 100 % сумарно. Макар че това поле от 33% няма да може да обърне другото от магнита, но тука се намесват динамичните фактори. Импулсите са много силни и кратки и разчитат на инерционността на домените. Вижда се че тука има силен трансформаторен ефект.
Но както казах това са само размишления, реално съм работил по конструкция на принципа заложен в патента по долу. 8 бр магнитни ключове със слаба връзка към товарните намотки (2 броя). Полето се създава от 2 бр постоянни магнити. Тука магнитната връзка между управляващите намотки и товарните е само 1%. Това е констатирано по два различни начина: промяна на индуктивността в едната намотка при даване на късо на другата. И другият начин е чрез замяна на магнита с желязна вложка и измерване на индукцията в товарната намотка при изменение на управляващият ток.

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 053
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #4 -: Ноември 14, 2024, 08:50:33 pm »
Bat_Vanko при положение че ви се занимава ви препоръчвам по основна установка.

Преди 15-тина години си поиграх с този принцип но за съжаление, поне с моите умения, нищо не излезе. Ето опита на един колега от Франция (от преди 24 години), информацията на който ползвах при моите опити. Той твърди че е постигнал успех, с така да се каже класическата схема на MEG: http://jnaudin.free.fr/meg/megv21.htm ,въпреки че лично съм много скептичен към точността на самите замервания, а и оттам изобщо в успеха на експеримента.

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
« Отговор #5 -: Ноември 14, 2024, 10:57:53 pm »
Благодаря Пикси, но аз от 14 години работя по мой уникален принцип. Постигнал съм някакъв успех и не желая да се разводнявам. Целта на тази тема е да окуража тези които имат желание за работа, а не да търся съвети и насоки. Ако такива желаещи да работят няма, то тази тема е безпредметна.

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
« Отговор #6 -: Ноември 16, 2024, 07:20:15 pm »
И така, гледам че 12 души са изтеглили американският патент. Надявам се че поне са разбрали принципа на MEG - промяна на параметрите на средата (магнитното съпротивление) чрез насищане на магнитопровода. Но съм сигурен че никой не е забелязал едно много съществено несъответствие. При тези размери на магнитопровода и този брой товарни намотки няма как да се получи тази индукция от 1500 V. Просто при тази честота от 100 Hz магнитният поток през сърцевината трябва да надхвърля поне 100 пъти възможностите на съществуващите материали. Сякаш тока извира от товарната намотка, без да има логично обяснение. Всъщност обяснение има - честотата. При достигане на захранващо напрежение от 6 V тока рязко скача от 0 до 20 А ( в един такт), без да има някакво разколебаване като при резонансно усилване. Напрежението скача на 1500 - 2000 V. А честотата от 100 Hz на 10 kHz. При спиране на захранването в този момент, генератора продължава да работи още 1 - 2 сек и спира. Няма самоподържане, но няма и връзка на изхода към входа. Генератора работи така 3 дена, но аз започнах да подсилвам електрониката за да не изгори и той спря. После цяла година правих опити за да разбера защо работи, защо спря, защо един работещ ключ поставен на друго място не работи, защо един лист хартия поставен не където трябва срива всичко и т.н. Сега мога да кажа, че при съвпадение на определени параметри, съществува нещо като свръхпроводимост но за магнитно поле. Тази свръхпроводимост толкова рязко и силно всмуква цялото поле на магнита че създава този импулс. В процеса на пробите унищожих половината ключове и сега се боря с фалшивият материал изпратен ми от китайците, така че не съм повторил този успех.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 038
  • Невежеството ражда химери...
« Отговор #7 -: Ноември 16, 2024, 08:28:40 pm »
Едно време питах едни китайци, кои се бараха, че могат да намерят всякакъв чаркуляк:

- Имате ли тоя ултра-бърз високоволтов "ключ"?
- М'а имаме бее...

Пристигна тоя шит, на корпуса имаше исканият надпис. По параметрите после горе-доле разбрах, че това чудо имаше само 1 предимство - трудно ще го изгориш по ток. Едно 100А мисля издържаше...! Другите параметри бяха гола вода.

Според мен продаваха едно и също, само пишеха каквото потрябва.

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Z - Оркестър Вагнер
« Отговор #8 -: Ноември 16, 2024, 09:30:28 pm »
В процеса на пробите унищожих половината ключове и сега се боря с фалшивият материал изпратен ми от китайците, така че не съм повторил този успех.

Няма да забравя никога иронията и сарказма ТИ - ее, аз нали не съм руснак...
Демек те тъпоъгълници, ти си острия ъгъл.

В качеството си на тъпия руснак, асоциирайки се с него мисля: доста тъпо е да ползваш китайски ключове-мосфети, ако гониш ефективност и пределни параметри. Има един магазин Farnel - ей оттам се купуват тия неща, за да нямаш проблем.

Не отричам по принцип китайските - имам една кофа от тях, но ги ползвам за банални, непретенциозни, йофтини места.

Извинявай за напомнянето, но понякога е достатъчно една дума да каже човек и аурата му да си промени цвета, да разочарова.  :)

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
« Отговор #9 -: Ноември 16, 2024, 10:34:16 pm »
EDM в желанието си да блеснеш като най великият електрончик, само ще ти кажа че използвах най простите мисфети на 40 А и 500 V. И те издържаха до края. Всички опити с различни честоти, различни демпфиращи групи показаха че електрониката няма никакво значение. Дори и захранването е необходимо само за да затвори веригата. Унищожих магнитните ключове, а те са от особен материал и специална форма. А с този материал който китайците ми изпратиха не мога да постигна необходимите магнитни характеристики. Но ще търся други фирми.
П.п. Защо всички си мислите че като запоите два кондензатора и един транзистор ще изкарате СЕ?

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Z - Оркестър Вагнер
« Отговор #10 -: Ноември 16, 2024, 10:44:13 pm »
EDM в желанието си да блеснеш като най великият електрончик, само ще ти кажа че използвах най простите мисфети на 40 А и 500 V. И те издържаха до края.

Извинявай, ама не се опрадвавай с мен, когато се правиш на велик изобретател, като обиждаш и се подиграваш на други, които са на светлинни години пред теб. Като си получил там някакво явление и руснаците са ти се сторили тъпаци.

От де да тъ знам какви ключове си изгорил, като не си казвал. Човек си мисли най-логично, че са транзистори. Пък и ко ли ма интересуват твоите ключове - спирам да коментирам в тая тема.

П.п. Защо всички си мислите че като запоите два кондензатора и един транзистор ще изкарате СЕ?

Това ти си го мислиш, на мен през ум не ми е минавало. Не мога да разбера, що ми преписваш собствените си фантазии.
Нито ти знаем технологията, нито явно можем да ти помогнем, щото не си руснак.
Играеш си на гатанки, ще ни изпитваш за неща с които ти си се бъзикал и искаш от нас да си приказваме.
Ами като държиш да сме прецизни, покажи, разкажи и тогава ако има достоен някой технически грамотен и не е прос руснак, може и да стане диалог.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 561
« Отговор #11 -: Ноември 22, 2024, 06:55:06 am »
Здравейте колеги! Сега след като данданията около политическите теми поутихна е време да се захванем за истинската работа.
Bat Vanko, не се излагай! Не си първият, и ако не се откажеш да пишеш, няма да си последният който е бил отказан да пише във форума! Основната функция на мушмурока е да се заяжда с всеки който не е русофил, да го обявява за някакъв, според него и да прави бан ако съесем не му отърва!! Dymelsoft не еднократно му прави забележки, скрива се временно като бит задник, и пак отново!
Има си мнение по темата, само до тук добре! Аз също имам! Но от твоя страна очаквам развитие. За това не спирай (справка цитата)!

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
« Отговор #12 -: Ноември 22, 2024, 06:59:17 pm »
Знаеш ли Бат Мишо, аз не се притеснявам от тези които са на светлинни години напред - те не живеят в нашето време, а в някакъв техен си свят. От друга страна велики са тези които са направили нещо което никой преди тях не е успял, а не онези които се хвалят най шумно.
Не бързам да пиша защото не съм готов за демонстрацията, която мисля да направя през избрана група от колеги от форума. Така без демонстрация сам на себе си не вярвам.
Но да продължа: достигнахме до материала.
Според логиката на работата на магнитните ключове е необходимо те да имат максимално висока магнитна проницаемост. Това обикновено се дефинира като правоъгълност на ВН хистерезисната крива. Това е съотношението между остатъчната магнитна индукция и индукцията на насищане на материала дадена в проценти. Колкото по висока е тази правоъгълност, толкова с по слаб ток се постига запушване на ключовете (говоря за магнитните а не за мосфетите). От друга страна индуктивността е по малка и е необходимо по ниско напрежение за работа на високи честоти. Има съвременни материали, които имат правоъгълност от 99%. Само за сравнение ще кажа че правоъгълност от 100% е еквивалентна по индуктивност на въздушна намотка. Аз използвам т.нар. аморфни материали: метал чиято стопилка се охлажда със скорости от 1 млн градуса в секунда и не може да се формира кристална решетка. Той е по евтин от силициевата ламарина, пермалоя, мю метала няколко пъти. Универсален е като магнитни характеристики - може да се получат сърцевини с магнитна проницаемост от 100 до 1.2 млн в зависимост от термообработката. Универсален е и като форма на магнитопровода която може да се получи. Но високата магнитна проницаемост е много капризна за получаване и подържане в процеса на работа.

Неактивен Иван Димов

• Експериментатор
  • Сериозен
  • Публикации: 1 050
  • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
« Отговор #13 -: Ноември 22, 2024, 09:57:03 pm »
  Те това Br по мое мнение го бъркат и даже много фирми въобще не говорят за остатъчната индукция. При такъв малък коерцитивен интензитет Нс от порядъка на 2 А/м много трудно ще премерят колко е Br. Голяма проницаемост u = Bs/H показва, че при малък ток (малък интензитет Н) лесно се достига до индукция на насищане Bs. Ако Br е голямо, това означава, че трябва да обърнеш посоката на тока за да размагнитиш материала.  ... За мои експерименти търся материал с висока проницаемост и колкото се може по-ниска Br за да си направя магнитодиелектрик. Натроших всякакви ферити, които ми бяха под ръка, но с тях постигнах проницаемост от порядъка на 10, а ми трябва поне 100 или 200. С електролитно желязо положението е още по-зле. Магнитодиелектрикът е все едно магнитопровод с въздушна междина, при което проницаемостта спада, но спада и Br. Ето една графика в приложения файл.

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
« Отговор #14 -: Ноември 22, 2024, 11:08:54 pm »
Димов, с тебе говорим за различни неща. Ако става въпрос за импулсен траф, това което казваш е точно така. Там се търси трансформаторният ефект и трудно навлизане в насищане на материала. Затова и фирмите не споменават нищо за остатъчна намагнитеност - тя е вредна. Влизането в насищане рязко вдига тока през първичната верига и има опасност нещо да изгори а и повишава разхода на ток и греенето. За постигане на проницаемост 100 - 200 е достатъчно да въведеш по голяма въздушна междина между ламелите (сърцевините) на стандартен траф - не разбирам защо е необходимо да се търси магнитодиелектрик. Когато нямаш обръщане на посоката на тока, трансформатора на практика работи в диапазона на индукция от Br до Bs (Bs е индукция на насищане) и ако тази разлика е малка трансформатора може дори да не работи и да грее много.
Относно измерването на Br, това става много лесно - достатъчно е само да се заснеме хистерезисната крива на материала. На снимката по долу е показан реален материал с правоъгълност над 90% и Нс = 2.5 А/м.