Автор Тема: Нови възможности за работата на MEG  (Прочетена 15389 пъти)

Неактивен Иван Димов

• Експериментатор
  • Сериозен
  • Публикации: 1 058
  • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Нови възможности за работата на MEG
« Отговор #15 -: Ноември 23, 2024, 02:44:58 pm »
   Bat_Vanko, така е както казваш. Би трябвало фирмите, които продават магнитни материали да показват именно този хистерезис, заснет на осцилоскопа. И даже би било добре да се показват и стойностите на Н и В по абцисата и ординатата. Аз прерових целия интернет и не можах да намеря подобна графика за магнитодиелектрици, при които тя е близка до права линия и хистерезисът е съвсем тесен. Добре ще е този хистерезис да достига и зоната на насищане, където правата линия се изкривява. Така потребителят ще се ориентира какво купува.  ... На мен ми трябва магнитодиелектрик понеже при около десетина килоХерца обикновената ламарина сигурно ще загрява дори и с въздушна междина. Става въпрос за резонансна верига, токът е променлив, а не импулсен.  ... Що се отнася до този MEG - като гледам колко далече е товарната бобина от магнита, струва ми се твърде малко енергия ще излезе. Той и Мелниченко предлага разни хватки с далечно намагнитване и диоди, но според мен честотата трябва да е по-висока за да излезе нещо съществено.

Неактивен Bat_Vanko

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 394
« Отговор #16 -: Ноември 24, 2024, 05:57:32 pm »
Димов, хистерезисна крива е необходима само при високите магнитни проницаемости. При ниските тя е почти права линия в целият използваем диапазон. Една стойност на магнитната проницаемост е достатъчна като информация за конструктора.
Що се отнася до този MEG - като гледам колко далече е товарната бобина от магнита, струва ми се твърде малко енергия ще излезе. Той и Мелниченко предлага разни хватки с далечно намагнитване и диоди, но според мен честотата трябва да е по-висока за да излезе нещо съществено.
И пак повтарям: конструкцията по която работя няма нищо общо с тоя MEG. Какво значение има че товарната намотка била далече от магнитите - така или иначе загуби винаги ще има, просто увеличаваш магнитите.

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
« Отговор #17 -: Ноември 28, 2024, 08:44:08 pm »
Гледам че започнаха да се завръщат старите членове на форума. По тоя повод да взема да пусна и принципа на генератора по който работя. Той и без това е публичен. Който се интересува може да прегледа патент BG110899A. Няма да пускам тука линкове - за да не е прекалено лесно за търтеите.

Неактивен miromad

• Специалист
  • Стабилен
  • Публикации: 536
« Отговор #18 -: Април 17, 2025, 01:03:51 am »
Натъкнах се на едно интересно видео относно комутацията на магнитите потоци. Цялото видео обяснява по какъв начин може да комутираме потоците, но интересното е уреда, който е показан на 5:06 минута - https://youtu.be/SdbjNuh8Tfw?t=306
Там е показан комутатор на магнитни потоци, маховик, мотовилка и батерия.
Възможно ли е да се комбинират намотките /начина, по който са навити/ от това видео - https://youtu.be/3b8Tv3QIi-M с маховика, на който може да се налепят магнити и по този начин да се генерира висок ампераж /без да имаме обратна ЕДС/, който на свой ред да комутира магнитните потоци в комутатора /премахваме батерията/?
Бих тествал тази си идея, но инстументариума ми е в България.

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
« Отговор #19 -: Април 17, 2025, 08:57:09 pm »
miromad, моето мнение е че нищо няма да излезе. Реакцията на Ленц се поражда в намотката. Тока които се поражда индуцира свое поле което се изважда от индукцията която го предизвиква. Така се намалява индуцираното напрежение до достигане на баланс.
Но от друга страна опита ми сочи че ние хората не можем да обхванем всички фактори (явления, конструкции, настройка и т.н.) които се пораждат при определени принципи на работа. И винаги може да се появи нещо, което в началото не сме очаквали. И в крайна сметка случайността много помага.
В най лошият случай ще научиш нещо ново което на по късен етап може да ти влезе в работа. Така че ако не ти представлява голяма трудност - пробвай

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 187
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #20 -: Април 17, 2025, 11:25:56 pm »
Натъкнах се на едно интересно видео относно комутацията на магнитите потоци. Цялото видео обяснява по какъв начин може да комутираме потоците, но интересното е уреда, който е показан на 5:06 минута - https://youtu.be/SdbjNuh8Tfw?t=306
Там е показан комутатор на магнитни потоци, маховик, мотовилка и батерия.
Този тип комутиране работи много добре. Пробвах няколко експеримента с него преди 10-тина години и човек доста може да осъзнае като си поиграе с подобна установка. Според мен това е вид постоянно-магнитен "лостов механизъм" който се управлява от постоянно токов импулс. Не съм правил замервания и да съм търсил начин да извличам каквато и да е енергия от такава система, просто ми беше интересен ефекта и отделих време за да се запозная с него. Интересно се получава когато придърпваните ламинати са захванати към пружини и когато едната релаксира (от напрегнатост) другата се напряга, при обръщане на (концентрацията) на полето. 

Относно намотката която посочвате не съм виждал преди такъв тип "заививане" (за да стане като 8-мица или топологична фигура тип "мобиус" ) на стандартна намотка, и съм напълно съгласен с  Bat_Vanko че ни е трудно да обхванем многото фактори които влияят в пдобна система.

Лично моя гледна точка обаче е че каквото и да се прави, трябва се се обмисли да бъде на ротационен принцип и винаги да има (даже и малка) затоврена магнитна верига. Питър Линдеман има интересно видео, в такова направление, отностно Боб Тил и неговия оптимизран магнитен двигател от който могат да се вземат интересни идеи : https://www.youtube.com/watch?v=OOShHnZi-6Y&list=PLYKZJNzmVZaAigDZ6794ZsKA1oaC34T3W 

Неактивен miromad

• Специалист
  • Стабилен
  • Публикации: 536
« Отговор #21 -: Април 18, 2025, 01:24:50 am »
Така че ако не ти представлява голяма трудност - пробвай

Ще го пробвам юли или август, като си дойда в отпуск в България, защото инструментариума ми е там   :)
Дори и нищо да не излезе от цялото това начинание, все пак ще се занимавам с нещо  :D

Относно намотката която посочвате не съм виждал преди такъв тип "заививане" (за да стане като 8-мица или топологична фигура тип "мобиус" ) на стандартна намотка, и съм напълно съгласен с  Bat_Vanko че ни е трудно да обхванем многото фактори които влияят в пдобна система.

Точно този тип намотка ми направи голямо впечатление преди доста време, когато гледах клипа и може би си струва да се копае в това направление.
Но ме озадачава факта, че този тип намотка, използван по такъв начин, го виждам само и единствено в това видео. Търсил съм и на английски, и на немски, и на руски също, но освен това видео, друго не мога да намеря. Странно  :o

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 507
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #22 -: Април 18, 2025, 07:12:40 am »
И аз като Бат Ванко.
Това като любопитна играчка ще работи но не и при влагане на по малко механична енергия от получената електрическа.  Може би да се подобрят малко нещата ако се усложни кинематиката така, че винаги първо да залепва отдалечената плоча а после да се отдалечава другата вече залепена. Но и тогава ми се струва, че няма да се получи ефекта. Все пак може и да си струва да се проверят нещата по внимателно. Тук има някой възможности за промяна при които е трудно така с гледане  да се проиграят чисто мисловно.