Автор Тема: Може ли електричество да се генерира от въртенето на Земята ?  (Прочетена 2244 пъти)

Неактивен dymelsoft

• Administrator
  • Стабилен
  • Публикации: 639
  • специалист, не носи на пиене
Интересна статия по темата.

https://journals.aps.org/prresearch/abstract/10.1103/PhysRevResearch.7.013285

Може да си преведете. Интересна научна статия и описан експеримент. Допускам, че някои от коментираните във форума теми имат пресечна точка с това.

Активен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 457
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
Ами на практика използват същия ефект който се използва при униполярната машина на Фарадей. В частност струва си да се отбележи и парадокса на Фарадей

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 167
  • e^(π*ι)+1=0
Интересна научна статия и описан експеримент. Допускам, че някои от коментираните във форума теми имат пресечна точка с това.
dymelsoft благодаря за споделянето, статията в действителност е мнооого интересна, но мисля че единици във форума ще я прегледат а да не говорим да бъде прочетена. В действителност статията ме изненада със своята мащабност особенно имайки в предвид редицата от фундаментални фромулировки на които се базира анализа (Faraday, Maxwell, Ohm, Stokes, Preston, Barnett, Lorentz, Laplace, Euler, Poynting, Poincaré ), въпреки че като се вземе на в предвид че ефекта е електродинамичен явно не за увудване. Чесно казано за първи път виждам статия написана по този начин и цитирайки толкова много звисими фундаментални уравнения в електродинамиката и определено ще трябва да я прочета още няколко пъти (и да си я добавя в научната библиотека)

Няколко неща ми направиха впечатление на първо четене:
1. Устройстовото тръба от "manganese-zinc ferrite" сплав:  https://www.magneticsgroup.com/wp-content/uploads/2023/04/M100.pdf
Цитат
MnZn core components of 44.0 to 49.8 mol, Fe2O3, 4.0 to 26.5 mol, ZnO, 0.8 mol, or less Mn2O3, and a remainder of MnO
2. От къде идва енергията в системата:
Цитат
By explicit calculation, we showed that this power inflow equals the power lost from Earth's kinetic energy of rotation due to the 𝐉×𝐁 magnetic braking resulting from this device.
Което е в абсолютен сихнрон с третия закон на Нютон и показва откъде идва енергията в системата ( въпреки че малко хора се замислят откъде идва енергиата която "вътри" Земята около оста и ... )
3. Няма изследване как външни фактори като сняг, дъжд, сънцегреене, влажност, ниска/висока температура влияе върху истемата, която явно зависи не само от магнитното поле но и от електричното такова, или по скоро от електрическия градиент.

Интересно заключенеие е че при евентуално комерсиализиране или DIY на такова устройство идеята за фотосоларни вятърно-турбинни инсталации става абсолютно безмислена, най-малкото понеже такава система работи 24х365.

Статията изисква още по задълбочено прочитана което ще направя през седмицата и ще видя дали мога да разбера повече. В допълнение след няколко прочитания ще е интересно разбира се да се направят и някакви основни експерименти, въпреки че не виждам как мога да изполвам такава тръба и сплав с която те са работили.
Ами на практика използват същия ефект който се използва при униполярната машина на Фарадей. В частност струва си да се отбележи и парадокса на Фарадей
Изследването не може да се приравни на униполярната машина най-малкото понеже нишо не върти проводящия елемент, въпреки че вероятно, поне електродинамично има някаква сходност понеже имаме движение на метал в непроменящо интенитетат си (статично) магнитно поле. Самата конструкция (тръбна, не масивна в констраст на диска) е съвсем различна както и начина по който те "извличат" енергията. При униполярната машина е между сърцевината и периферията а в изследването е между двата края.

Активен Радико

• Много Напреднал
Цитат
  Изследването не може да се приравни на униполярната машина най-малкото понеже нишо не върти проводящия елемент, 
Как нищо да не го върти???
В случая този цилиндър се явява малък сектор от един грамаден диск със размерите на земята. Въпросният цилиндър се върти около земната ос със скоростта с която се върти и земята. 

Активен h2motor

• Сериозен
  • Публикации: 1 088
Радико, нали и магнита на планетата се върти със същата скорост, заедно с този цилиндър. Това нещо нищо не генерира.

Активен Радико

• Много Напреднал
Радико, нали и магнита на планетата се върти със същата скорост, заедно с този цилиндър. Това нещо нищо не генерира.
Я потърси в гугъла  за явлението "парадокс на Фарадей"
Обсъждано е и тук във форума.

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • e^(π*ι)+1=0
Всъщност една от исторически обособените виждания е че магнитното поле, когато има симетрия, всъщност се проявява така че все едно не се върти.
Как нищо да не го върти???
В случая този цилиндър се явява малък сектор от един грамаден диск със размерите на земята. Въпросният цилиндър се върти около земната ос със скоростта с която се върти и земята.
Явно не съм се изразил правилно. Определено цилиндара се движи в (константното) магнитното поле, това е ясно когато се "види" че симетричното магнитно поле не се върти с въртенето на Земята, но не се върти по начина по който Диска на Фарадей се върти. Това което изразявам е че, поне според мен, не е правилно да махтнем с ръка и да опреличим механизма с Диска на Фарадей, най-малкото понеже ние не влагаме абсолютно никаква енергия в този "статичен" от наша гледна точка механизъм и единствен се изисква ориентация в пространстовото.  Много интересна постановка, особенно тънкостта че при (плътен) метален прът няма проява на този феномен а само когато имаме цилиндрична форма.

Активен Радико

• Много Напреднал
epwpixieq-1
Цитат
  но не се върти по начина по който Диска на Фарадей се върти 

Добре щом не е по начина по който се върти диска на Фарадей по кой начин е тогава???
Щом разбираш, че не е така би трябвало да разбираш как точно е.
Това за тръбния и цилиндричен профил е друга бира и ще го оставим за след изясняването на движението на обекта в полето на земята.

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • e^(π*ι)+1=0
Добре щом не е по начина по който се върти диска на Фарадей по кой начин е тогава???
За да ви отговоря трябва да разбера какво разбирате под динамиката на "Диска на Фарадей" (ДнФ), най-малкото има няколко разновидности на експеримента. На това видео, което преди десетина години намерих, според мен, показват най-пълно разновидностите. Представени са "Case [1,2,3,4]". Изберете кой "Case ?" вие разгледждате и тогава можем да коментираме.
https://www.youtube.com/watch?v=gduYoT9sMaE

Ето това е допълнителна публикация която дава повече идея за ДнФ но може да ви е прекалено теоретична, въпреки че е много добре формулировъчно застъпена  http://kirkmcd.princeton.edu/examples/faradaydisk.pdf
Това за тръбния и цилиндричен профил е друга бира и ще го оставим за след изясняването на движението на обекта в полето на земята.
Ще е интересно да стигнем и до там, въпреки че нещо не съм по бирите  ;D

Активен Радико

• Много Напреднал
epwpixieq-1 Въпроса ти е абсолютно излишен и полазва само, че не четеш внимателно.  Това от цитата се споменава и във клипа нали. Ви
Цитат
Обсъждано е и тук във форума   

От което би трябвало да ти стане ясно кой " case"  става дума. Или се опитваш да ме подхлъзнеш ли какво??? 

Активен h2motor

• Сериозен
  • Публикации: 1 088
Обсъждано е и тук във форума.
Няма връзка това с Парадокса на Фарадей. Както пишат - провели са експеримент и са генерирали нищожно напрежение, дори не пишат за големината на тока.

Активен Радико

• Много Напреднал
Няма връзка това с Парадокса на Фарадей. Както пишат - провели са експеримент и са генерирали нищожно напрежение, дори не пишат за големината на тока.
След като твърдиш, че няма връзка,  и трябвало да виждаш някакви съществени различия.  Едното което спомена вече: еднаквата скорост на въртене... Във клипа публикуван от Пикси ясно се вижда, че е несъстоятелно и говори по скоро за липса на познания по въпроса от твоя страна.
Просто изгледай клипа внимателно.  Ако не разбираш текстовете гледай внимателно какво показва осцилоскопа. 

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • e^(π*ι)+1=0
Или се опитваш да ме подхлъзнеш ли какво???
За съжаление някак си, когато се иска да конкретизирате нещо, отивате на мисленето че някой ви "подхлъзва". Хората пишат много неща, а да оставим на страна това което се разбира от прочетеното, точно и затова ви дадох видеото което показва 4-ри опита, всичките то тяк всъщност са свързани към това което вие си милисте и четете за "Парадокс на Фарадей". Попитах ви конкретно кой от случаите имате в предвид, понеже виждате ли, въпреки че всичките са свързани към "парадокса" само един от тях е сравним с този на посоченото изследване.
Парадокс няма. Имаме няколко експеримента, които на база на разпространените познания, съвкупно, показват феномен които не е директно видим от теорията. И всъщност има връзка, но както се изразих тя не е директна, точно затова и поптиах Радико да каже какво има в предвид:
поне електродинамично има някаква сходност понеже имаме движение на метал в непроменящо интенитетат си (статично) магнитно поле.
Напрежението генрирано в случая няма значение, най-малкото понеже се замерва двата края на метален цилиндър, който е 20-тина сантиметра  ;D. Какво напрежение си мислите че може да се замери? Относно мощността, това е написано в статията че не е било основното в изследванията а точно доказването практически и теоретично на приципа. Всъщност можете да потърсите относно N-machine ( машината на Депалма), където (по непотвърденни  данни), човека "изважда" 100 А на 1V. Така в такива установкии мощността идва от ампеража а не от волтажа.

Активен Радико

• Много Напреднал
epwpixieq-1 така с такива  изкривени усукани и неясни твърдения от твоя страна очевидно до никъде не можем да стигнем. Ясно е, че ти си разбрал, че не си прав и сега се опитваш да създадеш някаква мъгла от демагогски изказвания за да се оттеглиш "със чест"  съжалявам не се получава. Веднъж твърдиш, че  СПОРЕД МЕН във всичките 4 експеримента от клипа ставало дума за парадокса на Фарадей. Втори път твърдиш, че  ВЪОБЩЕ НЯМА НИКАКЪВ ПАРАДОКС.   абе чиста демагогия от твоя страна само и само защото не можеш да отговориш на простият въпрос който ти зададох. А ме съм ти американски студент като тези на които си преподавал. Ще трябва да приемеш, че по точно този въпрос АЗ ИМАМ МНОГО ПОВЕЧЕ ПОЗНАНИЯ ОТ ТЕБ.
НАУЧИ СИ УРОКА КАКВО ТОЧНО В НАУКАТА ИМАТ В ПРЕДВИД ПОД ТЕРМИНА ПАРАДОКС НА ФАРАДЕЙ.  След което можем да продължим дискусията  тук. Не и обаче преди да си вземеш изпита пред мен. И не ми излизай с това какво се случва в същнос и дали е парадокс или не е. Това е възприет от науката термин зад който стои конкретно стществуващо явление.  Дали трябва да се нарича парадокс или магия или квантово шаманство  ама въобще не ми дреме какво име се ползва  така както не ми дреме дали се ползва единицата джаул или единицата киловатчас. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЕ Е ЛЕКСИЧЕСКИ ПРАВИЛНО
ЩОМ ГО НАРИЧАТ ПАРАДОКС И АЗ ГО НАРИЧАМ ПАРАДОКС  КАЛВОТО И ДА ЗНАЧИ ТАЗИ ДУМА КОГАТО СЕ ИЗПОЛЗВА ПРИ ДРУГИ ЯВЛЕНИЯ.  Ако искаш да има дискусия с мен чакам първо да вземеш поне с тройка  изпита за парадокса на Фарадей. До тогава ме мисля да ти отговарям в тази тема. Защото дискутирам само с хора притежаващи поне базова компетентност.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 279
За да ви отговоря трябва да разбера какво разбирате под динамиката на "Диска на Фарадей" (ДнФ), най-малкото има няколко разновидности на експеримента. На това видео, което преди десетина години намерих, според мен, показват най-пълно разновидностите. Представени са "Case [1,2,3,4]". Изберете кой "Case ?" вие разгледждате и тогава можем да коментираме.
https://www.youtube.com/watch?v=gduYoT9sMaE
Пикси и какво общо има този макет от видеото с динамото на фарадей. Сериозно те питам, защото много добре знам че не си единствения заблуден.